Fångar flydde genom tunnel

Männen grävde i flera månader för att ta sig ut ur danskt fängelse

1 av 5
Tunneln började med ett hål i cementgolvet i en cell. Hålet doldes med en målad pappskiva.
NYHETER

BIRKERØD

De fem männen planerade flykten från fängelset noggrant.

I över tre månader grävde de en tio meter lång tunnel och smugglade ut åtta ton jord.

När övervakningskameran fångade rymlingarna på bild var de redan på andra sidan stängslen.

Flykten från det danska fängelset Sandholmslejren i helgen är som hämtad ur den klassiska filmen Den stora flykten med Steve McQueen.

Dubbla elstängsel

Sandholmslejren ligger ett par mil norr om Köpenhamn och är en hårdbevakad anstalt med dubbla elstängsel, övervakningskameror och vaktrundor.

Det är ett av Danmarks mest rymningssäkra fängelser, men liksom de allierade flygarna i det tyska fånglägret i filmen grävde de fem männen en flykttunnel.

- De här männen är inte ens kriminella. De är asylsökande som ska avvisas till sina hemländer, säger Peter Westerheden, chef för Köpenhamns fängelser.

Men i stället för att låta sig avvisas bestämde sig männen för att fly. Förmodligen började de gräva tunneln i slutet av maj.

De bröt upp ett hål i cementgolvet som de sedan täckte med en bit papp målad i samma färg som golvet. De enda redskap de hade var en hammare och ett böjt järnstycke.

Med de redskapen och enbart händerna har de sedan tålmodigt grävt sig under en bit asfalterad mark och två stängsel. Åtta ton jord har de smugglat ut portionsvis i plastpåsar.

- De intagna städar cellerna själva så jorden har de sannolikt burit ut som avfall, säger Peter Westerheden.

"Ett rejält arbete"

För att undvika rasrisk såg männen till att gräva tunneln rakt under den bit asfalt som finns mellan fängelsebyggnaden och stängslen.

- Det har varit ett rejält arbete, säger Peter Westerheden.

Klockan 3.45 i söndags morse observerades personer precis utanför fängelsets stängsel av en övervakningskamera. När vaktmanskapet kom dit upptäcktes flykttunneln.

Fyra är på fri fot

Larmet gick och en intensiv jakt inleddes på rymlingarna. En hundpatrull grep en av männen i en villaträdgård i närheten.

De andra fyra männen är fortfarande på fri fot. Peter Westerheden vill understryka att det inte är några farliga kriminella som genomfört den klassiska flykten.

- Det handlar bara om män som vill stanna i Danmark.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM