Kunglig servis under klubban

Fynd i dödsbo visade sig ha tillhört Karl XIV Johan

1 av 2 | Foto: TOMMY STENSSON
NOBELT PORSLIN Martin Laurell, ägare till Hallands auktionsverk, med delar av den kungliga servisen som han hoppas ska inbringa mellan 20 000 och 30 000 kronor.
NYHETER

Trött på din gamla servis?

Nu har du chansen att skaffa en äkta kunglig.

Till sin stora förvåning upptäckte Martin Laurell, vd för Hallands auktionsverk, att den inlämnade servisen tillhört självaste Karl XIV Johan - kungens farfars farfars farfar.

Servisen är vit och prydd med initialerna CJ i guld under en kungakrona.

Den ingår i ett stort dödsbo, som ska auktioneras ut nästa vecka.

Enligt ryktet skulle servisen nog, troligen, kanske, ha tillhört Karl XIV Johan - eller Jean Baptiste Bernadotte, som han hette innan han blev kung över Sverige och Norge 1818.

Förvånades

Men Martin Laurell, ägare till Hallands auktionsverk i Halmstad, var tveksam:

- Ja, jag blev faktiskt förvånad när det visade sig stämma. Efter 15-20 år i branschen blir man lite luttrad. Att det dyker upp enstaka delar förekommer, men det är extremt sällsynt att det kommer in en hel servis.

Martin Laurell kontaktade först Nordiska museet och Nationalmuseum i Stockholm. Slutligen kom han till Kungliga Husgerådskammaren på Slottet - och där blev det napp.

100 procent säkert

- De tittade på den - och mycket riktigt hade de delar av servisen där. Så det är 100 procent säkert att det är Karl XIV Johan som har beställt den i Paris.

Servisen består av 24 delar: två mindre terriner, två små fat och 20 så kallade crèmekoppar med lock, som man på den tiden inte bara åt crème i utan även soppa och buljong.

Den är tillverkad av familjen Darte i Paris omkring 1820 och inköpt i Danmark av den svenska familj som haft den i sin ägo som samlarobjekt till nu.

- På 1800-talet var allt som kungen ägde hans privata egendom och efter hans död hade man auktion - det familjen inte ville ha sålde man.

Hoppas få 30 000

Vad servisen är värd är svårt att säga. Martin Laurell värderade den till runt 10 000 kronor - men det var innan han visste att den verkligen tillhört Karl XIV Johan.

- Nu vet jag inte, det får auktionen utvisa. Någonstans mellan 20 000 och 30 000 kronor, kanske, förhoppningsvis mer, säger Martin Laurell.

Han var den förste Bernadotten på Sveriges tron

Kerstin Nilsson