”En svart dag för FN”

NYHETER

Kofi Annan, 65, avbröt sin semester i Finland efter beskedet att FN-sändebudet Sergio Vieria de Mello dödats i ett bombattentat i Irak.

På återresan till USA mellanlandade han på onsdagsförmiddagen i Sverige.

– Sergio var en nära vän och en av FN:s främsta, sa FN-chefen på en kort presskonferens på Arlanda.

Foto: CHIP EAST/REUTERS
Kofi Annan sörjer Sergio Vieria de Mello.

Den 55-årige Sergio Vieria de Mello ansågs av många som den mest sannolike efterträdaren till Kofi Annan, 65, på posten som FN:s generalsekreterare.

– Jag är nu på väg tillbaka till FN:s högkvarter för att fortsätta hans arbete. Vi är skyldiga att se till att han och de andra som dödades inte dog förgäves, sa en märkbart skakad Kofi Annan på den korta och hastigt utlysta presskonferensen på Arlanda.

Han betonade att FN kommer att fortsätta sitt uppdrag i Irak.

– De flesta irakier vill bara få börja leva ett liv i fred. De har lidit alltför länge. De extremister som ligger bakom det här gör inte Iraks folk eller freden någon nytta. De ska ha klart för sig att de inte har något stöd någonstans överhuvudtaget, sa han.

Svårt säkerhetsläge i Irak

Sergio Vieria de Mello var född i Brasilien, men arbetade under de senaste 30 åren för FN i bland annat Bangladesh, Libanon, Peru och Cypern.

Han dödades på tisdagen i samband med ett bombattentat mot FN:s bas i Iraks huvudstad Bagdad. Dådet beskrivs som ett av de värsta mot FN sedan FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjölds flygplan sköts ner över Kongo 1961.

– Det här kommer att leda till vi inom FN kommer att göra en noggrann utvärdering av läget i Irak, sa Annan.

– Vi gör stora ansträngningar för att säkerställa säkerheten i området.

Efter beskedet om Sergio Vieria de Mellos död vajade flaggorna utanför FN:s högkvarter i New York på halv stång på onsdagsmorgonen.

Under onsdagen kommer ett extra möte i säkerhetsrådet att hållas.

Fredrik Rundkvist