”Sverige bör gå med i EMU”

Finlands president ger starkt stöd för medlemskap

NYHETER

Finlands president Tarja Halonen ger sig in i den svenska eurodebatten med att oväntat starkt uttala sig till stöd för EU:s gemensamma valuta.

Hon hoppas att Sverige vill vara med och slå vakt om den nordiska välfärdsidén och påverka euroområdet inifrån.

Foto: ap
Finlands president Tarja Halonen.

-?Jag tror att många i Sverige sagt att de inte tycker att eurosystemet är tillräckligt bra för Sverige. Tror ni att det blir bättre om ni står utanför? undrar Tarja Halonen enligt Svenska Dagbladet.

Hon vill ha med Sverige i arbetet med att försvara den nordiska välfärdstanken i en allt mer globaliserad värld. Det är bättre att verka inom eurozonen, menar hon och antyder att svenska argument om att euron hotar välfärden är verklighetsfrämmande.

-?Man kan inte stänga dörren för världen och säga att om vi inte är med kan vi behålla vår plats, säger Halonen enligt Dagens Nyheter.

Globaliseringen fortsätter i alla fall, framhåller hon och hopp as i stället på samarbete med Sverige som hon menar står Finland närmare ideologiskt än många nuvarande euroländer.

Halonen förstår inte heller de argument som hörs i Sverige om att ett valutabyte skulle urholka landets oavhängighet.

- Jag tycker vår självständighet blir större av att finnas med i det här systemet. Vi har tyckt att det är bättre att vara inne i kammaren än utanför. Mycket enkelt, säger Halonen enligt DN.

Med hjälp av euron har Finland fått en betydligt större hemmamarknad. Det gynnar särskilt ett litet land, framhåller hon.

TT