Val kraschade på segelbåt

Barnfamilj chockades - valen slet sönder hela riggen

NYHETER

Segelsemestern slutade nästan med katastrof för en brittisk familj utanför Australien

En tio tons knölval kraschade på däck och slet med sig hela riggen.

Valen skadades svårt.

Foto: AP/Queensland Parks and Wildlife Service
Knölvalen skadades allvarligt i ryggen av rodret när den kolliderade med segelbåten nära Palm Island utanför Australiens nordöstra kust.

Det hände i närheten av Palm Island utanför Australiens nordöstra kust. Familjen hade hyrt en 40-fots segelbåt och räknade med en lugn semester och tio lata dagar till havs.

I stället fick man rejält oväntat besök.

-Jag var under däck när jag hörde en helvetes brak. Den kom hoppade från ingenstans, berättar Trevor Johnson, 61, för Daily Telegraph.

Han befann sig ombord med sin fru, två söner och ena sonens flickvän när valen dök upp.

- Valen var cirka tolv fot (ungefär fyra meter) över vattnet och landade på sidan. Det rann maginnehåll ur den och den fastnade i riggen, berättar sonen Mark Johnson

Hela riggen inklusive masten slets sönder och drogs ner i vattnet när valen sprattlande tog sig loss och gled ner i vattnet igen.

Båtens roder skadades också och delar av överbyggnaden förvandlades till kaffeved.

- Det är otroligt att ingen skadades eller dödades. Men det var en skrämmande upplevelse, säger Johnson.

Båten var en knapp mil från land när olyckan hände. Familjen försökte använda radion för att skaffa hjälp, men kraschen hade slagit sönder även radion.

Först när man lyckats få bogsering till land med en annan båt och fått tag på en mobiltelefon kunde familjen ringa efter hjälp.

Valens öde är oklart, men flygbilder visar att den sannolikt skadats allvarligt i ryggen.

Djuret fotograferades av djurskyddsmyndigheten och bilderna visar bland annat att djurets färg ändrats från den normala betydligt mörkare till en sjukligt vit färg.

Caroline Olsson