- Jag förstår inte hur jag överlevde

Svenske livvakten i exklusiv intervju

1 av 2 | Foto: DANIEL VATAVUK
EN HÅRSMÅN FRÅN DÖDEN Svensken i FN:s säkerhetstjänst. Livvakten Josef Vatavuk hamnade mitt i bombattentatet i Bagdad och klarade sig med en hårsmån. Bilden togs i Göteborg i slutet av april precis innan han åkte till Bagdad.
NYHETER

Han lurade döden med en kopp kaffe.

Precis innan bomben utplånade hans arbetsplats i FN-byggnaden i Bagdad hade Josef Vatavuk gått till kafeterian.

- Nu är allt bara kaos och sorg härnere, säger han.

Exklusivt för Aftonbladet väljer nu den 31-årige göteborgaren Josef Vatavuk att berätta om sitt arbete inom FN:s säkerhetstjänst.

Om det inte vore för bombattacken i förrgår skulle han ha fortsatt att verka i det tysta.

- Men i och med att FN gått ut med mitt namn så finns inget hinder, säger han via en satellittelefon från Bagdad.

Eftersom USA hade garanterat den yttre säkerheten vid FN:s anläggning i Bagdad hade den dödade FN-mannen Sergio Vieira de Mello bara sju personliga livvakter.

En av dem var alltså svensken Josef Vatavuk som kom till Bagdad i maj samtidigt med Sergio Vieira de Mello.

Strax före bombattacken fick Josef Vatavuk besök av en annan svensk, den 30-årige militärinstruktören Anders Brynell, som också han arbetar för FN-högkvarteret i New York.

Slungades fem meter

Tillsammans gick de båda vännerna till kafeterian i andra änden av byggnaden.

- Explosionen hade en fruktansvärd kraft. Tryckvågen slungade oss fem meter rakt igenom lokalen.

- Jag förstår inte hur jag kunde klara mig utan värre skador. Glassplitter i rygg och ansikte. En bula när en tegelsten träffade huvudet. Men det är allt.

Kamraten som satt med ryggen mot tryckvågen träffades också av glassplitter. Men inte heller han blev allvarligare skadad.

- Vi lyckades ta oss ut själva och efter omplåstring deltog vi i arbetet med att hjälpa skadade.

Skrek på hjälp

Människor låg fastkilade djupt under rasmassorna och skrek på hjälp. För en av dem de grävde fram kom dock hjälpen för sent. FN-sändebudet Sergio Vieira de Mello.

- Jag har ännu inte hunnit känna efter hur jag mår. Vi har jobbat dygnet runt och fortfarande är det bara kaos.

- Men samtidigt som man är tacksam över att ha överlevt så är det naturligtvis fruktansvärt med alla vänner och kollegor som dog.

Josef Vatavuk har varit anställd vid FN:s säkerhetstjänst i fem år. Arbetet innebär att han har svarat för säkerheten runt en stor del av FN:s nyckelpersoner, bland dem generalsekreterare Kofi Annan.

- Det är ett intressant och stimulerande jobb som jag trivs väldigt bra med. Jag får se väldigt mycket samtidigt som jag känner att jag gör något nyttigt, säger han.

- Nackdelen är väl att jag ofta bara får se baksidan av de platser jag besöker. Krig och elände. Länder som ligger i ruiner. Massgravar"

Utländsk bakgrund

Josef Vatavuks namn avslöjar att han har en utländsk bakgrund. Föräldrarna var ursprungligen från Kroatien men kom till Sverige redan på 1960-talet vilket innebär att han är född och uppvuxen i Sverige.

Militärtjänsten ledde till hans nuvarande yrkesbana. Josef Vatavuk var attackdykare, försvarets tuffaste grundutbildning. Därefter har han skaffat sig en gedigen vidareutbildning inom militären och är också utbildad tolk.

För det svenska försvarets räkning har Josef Vatavuk utfört fyra längre och mycket krävande FN-tjänstgöringar i Bosnien. Han har också arbetat för FN i Kosovo.

Handplockades till FN

FN-uppdragen förde honom till New York där han handplockades till FN:s säkerhetstjänst, där han också fått specialutbildning inom sitt område.

Trots att Vatavuk har möjlighet att resa runt i världen är det alltid Göteborg som lockar när han är ledig.

- Det är bara i Göteborg jag kan vara riktigt ledig och vila, säger han.

Tidigare artiklar:

Thomas Gustafsson