Winberg backar

– men inte om euron

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
På husvagnssemester Margareta Winberg tvekar inte när hon backar den två meter breda husvagnen. Ministern firar första husvagnssemestern med att lära sig backteknik.
NYHETER

GRÄFTÅVALLEN

Här lär sig Margareta Winberg att backa.

Men hon står fast vid sitt euromotstånd.

Aftonbladet träffar Sveriges mest jagade minister på husvagnssemester.

Margareta Winberg borde vara pressad men har ändå tid att lära sig att backa en två meter bred husvagn i de jämtländska fjällen.

Den senaste veckan har hon blivit ifrågasatt av kollegor, jagad av media och utsatt för ryktesspridning.

Har du sagt att du känt dig förlöjligad av statsministern?

- Nej, jag använde över huvud taget inte ordet förlöjligande. Jag sa att det kan vara provocerande att kräva en debatt, trots att vi har en partiuppgörelse att undvika det. Och då syftade jag inte på statsministern utan på två EU-parlamentariker.

Blev Göran Persson förbannad?

- Nej, han var inte förbannad. Han ville veta vad det handlade om och sedan var det frid och fröjd.

Vem sprider ryktet att du vill avgå?

- Jag har absolut ingen aning. Det avstår jag från att spekulera i.

Hade du räknat med en så smutsig kampanj?

- Nej, att Aktuellt påstår att jag bett att få avgå gjorde mig arg, det är väl det mildaste jag kan säga. Det är absolut att gå över gränsen, oavsett vad det ligger för motiv bakom, både att sprida ryktet och inte låta mig komma till tals.

Har du ringt Persson och sagt att du vill ha jobbet kvar?

- Nej, han vet att jag inte vill sluta. Vi ministrar håller ju inte på och ringer och frågar: får jag vara kvar, ska du sparka mig? Det går inte till så, vi sitter tills Göran Persson berättar att "nu vill jag inte ha dig kvar".

Är du rädd för att få sparken?

- Nej, jag känner inte alls att Göran Persson håller på att avsätta mig. Vi är egentligen ganska goda vänner. Precis som jag respekterar honom och tycker att han varit modig som tagit in mig och fyra till med annorlunda uppfattning, så vet jag att han respekterar mina åsikter.

Hur är tonen mellan er just nu?

- Den som tror att vi inte pratar med varandra, går och tittar snett på varandra eller skäller ut varandra tror fel. Vi är vänner sedan många år.

Kommer du att hålla tyst i fortsättningen?

- Nej, jag tänker svara på frågor.

Är du försiktigare med vad du säger?

- Jag har blivit mer betänksam, jag märker att ju närmare folkomröstningen kommer, desto mer tas saker ur sitt sammanhang.

Är jobbet värt det här?

- Ja, jag blir förundrad över dem som säger att vi har så mycket betalt, vi nej-ministrar, och så är vi inte ute i kampanj. Vi har inte betalt för att kampanja, utan för att sköta vårt jobb. Det här är ingen regeringskampanj utan en partikampanj. Jag är vice statsminister, det har jag betalt för, det är det jobbet jag sköter och gillar.

Hur känns det när andra ministrar kritiserar dig?

- De kanske inte känner till uppgörelsen jag har med Göran Persson. Det är han som avgör om det är möjligt att vara EMU-motståndare och sitta i regering. Och han valde det. Men det är klart att det är jobbigt.

Om Göran Persson sa: "Du Maggan, det ser illa ut om jag sparkar dig, så jag ber dig att avgå", vad svarar du då?

- Det svarar jag honom på i sådana fall, inte dig.

Kan du sitta kvar vid ett ja?

- Jag respekterar vad folk säger i frågan, så för min del är det inga problem.

Men skulle inte någon annan som tror på EMU göra jobbet bättre?

- Ja, men det är Göran Perssons uppgift att inse det, att den där Winberg hon passar inte längre så hon kanske måste bytas ut. Och då gör han det. Och det har jag ingen som helst kommentar till.

Vad är viktigast, det fina jobbet eller vilken politik som drivs?

- Det fina jobbet är ju fint just för att man är med och påverkar. Också vid ett ja kommer jag att driva frågor jag tror på, som jämställdhet, fast inom ramen för en annan politik.

Få du en starkare ställning vid ett nej?

- Det har jag inga åsikter om. Jag kan väl inte ha en starkare ställning än den jag har - att vara vice Göran Persson.

Du vill avgå 2006, vad ska du göra då?

- Jag skulle ha en cateringfirma eller en

lunchrestaurang med bra husmanskost till rimliga priser. Jag kan också tänka mig att vara i pratbranschen och jag ska definitivt skriva klart boken om mitt liv.

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM