Valparna låg tejpade i bilen i åtta timmar

Smugglarna fick böter - och djuren tillbaka av tullen

NYHETER

MALMÖ

Smugglarna tejpade ihop tassarna på de fem små hundvalparna för att de inte skulle avslöja dem.

Under hela den åtta timmar långa överfarten från Polen till Ystad låg de instuvade under sätena på smugglarnas bil. Trots djurplågeriet fick smugglarna tillbaka valparna.

Tullpersonalen i Ystad hittade hundvalparna vid en rutinkontroll vid färjeläget och kunde befria dem.

Valparna var då i dåligt skick efter att ha legat bundna utan mat och vatten i åtta timmar.

- De två polska männen uppgav att de köpt dem på en marknad i södra Polen och de hade hört att man kunde sälja dem i Sverige, säger Bertil Hedin, gruppchef vid gränsskyddet i Ystad.

Valparna är av rasen dvärgpinscher och bedöms vara åtta-tio veckor gamla. Såväl männen som valparna togs i förvar av gränsskyddet, och distriktsveterinär och åklagare larmades.

Fick tillbaka valparna

Åklagaren beslutade att männen skulle betala 5 000 kronor i böter vardera för smugglingsbrottet och att de skulle avvisas.

Men när de sattes på färjan tillbaka till Swinoujscie fick de tillbaka valparna.

- Det är förfärligt, men jag måste följa reglementet. Valparna skulle antingen avvisas från Sverige tillsammans med ägarna eller avlivas, eftersom det inte fanns något införseltillstånd från Jordbruksverket, säger distriktsveterinär Rose-Marie Litken.

Hon undersökte aldrig hundarna innan de skickades tillbaka, men fick rapporter om att de ätit och druckit och bedömde att de kunde klara resan.

Inget annat alternativ

Enligt Rose-Marie Litken var det ett svårt beslut att fatta.

- De var för små för att ha vaccinerats mot rabies, valpsjuka och liknande. Och eftersom det inte fanns någon som skulle betala för att placera dem i karantän i Linköping fanns det inget annat alternativ än att lämna tillbaka till ägarna.

Per-Ola Ohlsson