Ingen märkte av nya flugan i Stockholm

Flash mob ska förbrylla med sina märkliga upptåg

NYHETER

Den har förbryllat människor i New York, London, Wien och Berlin.

Men i går, när företeelsen flash mob kom till Stockholm, var det ingen som märkte att något hände.

Foto: VERONICA KARLSSON
TUNN KÖ Det som skulle blivit förvirrande för omgivningen blev inget alls. Klockan 17.22 skulle deltagarna bilda kö till bankomaten på Centralstationen - vilket de gjorde. Men med den dåliga uppslutningen var det ingen som märkte någon skillnad.

Flash mob går ut på att människor träffas på en speciell plats och tid som gjorts upp via internet, för att göra något gemensamt som förvirrar omgivningen.

I Dortmund samlades till exempel ett hundratal människor i entrén till ett varuhus och åt en banan, innan de försvann lika snabbt som de dök upp - något som lämnade förbipasserande fulla av förundran.

Favoritbankomat

I går skulle Stockholm för första gången genomföra samma typ av mobilisering. De frivilliga deltagarna uppmanades att klockan 17.22 bilda kö till den mittersta bankomaten på Centralstationen, låtsas att det var deras favoritbankomat och vara lyckliga över sitt köande. Klockan 17.26 skulle de svara i sina mobiltelefoner och två minuter senare skingras.

Kön blev kort

Men kön blev kort och omgivningen verkade inte uppmärksamma att något ovanligt hände. De cirka 20 deltagarna gjorde inget större väsen av sig, och verkade inte gladare än sina ovetande kökamrater.

Huvudpoängen - att överraska folk med ett synkroniserat, märkligt beteende - gick förlorad.

Anja Sundberg