Här får övergivna djur ett nytt hem

1 av 5 | Foto: PETER KNOPP
KOM MED POSTEN Denna kungskobra hittades på Arlanda i ett paket från Thailand. Kungskobran blir fyra meter lång och är mycket giftig. Det är sällan någon blir biten i hemmiljö. Händer det är det oftast vid festligheter, säger Jonas Wahlström.
NYHETER

Varje sommar får Skansenakvariet ta hand om en rad exotiska djur som ägarna tröttnat på att ha som sällskap hemma.

De flesta hittas på gatorna där de övergivits. Andra kommer med posten.

Senast i förra veckan fick Skansenakvariet ta emot en högst ovanlig art – kungskobran.

– Den kom i ett paket från Thailand som hittades på Arlanda. Förutom den giftiga ormen innehöll det skorpioner, tusenfotingar och pisksnokar. En ödla hade dött under transporten, berättar Jonas Wahlström, djurexpert och chef på Skansenakvariet.

Djuren transporterades i petflaskor och små plastlådor – högst olämpliga för giftiga ormar då locken lätt trillar av och reptilerna kan skadas.

Ägarna tröttnar

Men alla hittedjur i sommar har inte kommit med posten. Majsormar och sköldpaddor är mycket vanliga och har hittats i blomsterrabatter och på gångvägar sedan deras ägare tröttnat på dem.

– Oftast handlar det om att folk köper djur som de sedan inte kan ta hand om. Lille Kalle vill ha en söt sköldpadda som är 4 cm lång, men när den är 30 cm och biter fingertopparna av honom är det inte lika kul längre, säger Jonas.

Skansenakvariet tar bara hand om djur som kommer från polisen och inte från privatpersoner. Det skulle helt enkelt bli för många.

– Om man inte längre kan ta hand om sina exotiska husdjur bör man gå till en veterinär i stället för att släppa ut dem i naturen.

Susanne Nylén