Sex av tio rattfyllerister är alkoholister

NYHETER

Bekämpa alkoholismen så försvinner fler än hälften av alla rattfyllerister.

Det visar en ny studie.

Nästan sex av tio som åkte dit för vanlig rattfylla var beroende av sprit.

En färsk kartläggning gjord vid Karolinska sjukhuset i Solna visar att nästa sex av tio som stoppats och haft minst 0,2 promille i blodet också var alkoholister.

Om ribban höjdes till gränsen för grovt rattfylleri - 1,0 promille - var antalet alkoholister eller narkomaner 70 procent, enligt studien kallad Kapubra.

- Det står för kartläggning, prevention, uppföljning och behandling av alkoholister, säger Kent Fernström, expert och intendent vid Rikspolisstyrelsen.

Han vill se krafttag mot rattfylleriet, men påpekar att arbetet är förgäves om den som är beroende av alkohol inte också får hjälp att sluta dricka.

En väg är att se till att bilen inte går att köra om föraren är full.

- Alkolås är bra, men man får inte föra in i en persons körkort att han ska ha alkolås. Dessutom måste tillförlitligheten bli bättre. Bilen får inte bli stående i Norrland mitt i vintern.

Kent Fernström tror mer på elektroniska körkort. Bilen går i det fallet bara att starta med ett visst körkort. Dras det in kan inte kompisen heller få igång bilen.

- Men en stor del av de vi tar är alkoholister och man måste även bekämpa alkoholismen för en människa erkänner inte att han är alkoholist.

I Skellefteå har polisen tagit fasta på de nya rönen. Där arbetar man tillsammans med socialtjänsten.

Så fort man griper en misstänkt rattfyllerist kontaktas också de sociala myndigheterna.

- Syftet är att minska risken för återfall och den misstänkte remitteras direkt till en rehabilitering, säger Kent Fernström.

För tre år sedan ändrades lagen om rattfylleri till att i större omfattning även gälla narkotika och andra droger.

Effekten syns i statistiken, som visar att antalet gripna för rattfylleri ökat markant de senaste åren.

1999 greps 14.361 personer

2000 greps 16.619 personer

2001 greps 17 217 personer

2002 greps 19.027 personer

Hur många alkoholberusade förare som finns på vägarna vet ingen säkert, men NTF uppskattar siffran till 14.000-15.000 personer.

Caroline Olsson