Skottlossning när Israels armé gick in i Jenin

Palestinska bosättningar besköts med granater

NYHETER

JENIN

Natten mot fredagen gick israelisk armé på nytt in i staden Jenin på norra delen av Västbanken. Skottlossning utbröt mellan armén och palestinier.

Operationen liknade den som gjordes natten mot torsdagen. Minst 15 fordon, varav flera stridsvagnar gick in i staden från fyra håll, berättade vittnen. Israeliska militären bekräftade att en operation förbereddes men ville inte ge några fler detaljer om planerna.

Tidigare på torsdagskvällen kom palestiniernas första svar på attacken mot Gaza som dödade Ismail Abu Shanab, en av Hamas högste ledare.

Flera Qassam-raketer avfyrades mot den israeliska staden Sderot och mot kibbutzen Nir-Am, öster om Gazaremsan, uppgav DPA. Ett bostadshus i Sderot förstördes, men inga människor rapporteras ha skadats.

Tre bosättningar på Gazaremsan, Atzmona, Gadid och Neveh Dekalim utsattes för beskjutning med granater. Några fastigheter och bilar skadades.

När Ismail Abu Shanab dödades i en raketattack i Gaza meddelade de militanta organisationerna Hamas och Islamiska Jihad att vapenvilan som utlystes tidigare i sommar nu är över och att vedergällning kommer.

Abu Shanab var en av Hamas grundare och sågs som nummer tre i den militanta rörelsens hierarki.

Israels utrikesdepartement avfärdade uttalandet om bruten vapenvila som "löjligt", eftersom Hamas tagit på sig skulden för tisdagens självmordsdåd som krävde 20 liv.

TT-AFP