Punktmarkera alla kända rattfyllerister

Robert Collin: De måste tvångs- omhändertas

NYHETER

Kampen mot rattfylleriet är slapp och valhänt. Många rattfyllon kör bil år efter år utan att avslöjas.

Det är personer som har ett vanligt socialt liv med jobb och familj och som lyckas dölja sitt alkoholmissbruk för omgivningen.

Andra kör år efter år trots att de grips gång på gång. De är utslagna från samhället och det var många år sen de blev av med sitt körkort, men ingen tar ansvar för att verkligen få bort dem från vägarna.

En tredje grupp är de som vanemässigt kör på fyllan trots att alla i omgivningen vet om det, men av missriktad omtänksamhet ringer aldrig någon till polisen.

Den fjärde gruppen är ungdomarna.

Under många år har rattfylleriet varit konstant med cirka 15 000 berusade förare på vägarna varje dag, men nu ökar det. Ungdomarna har inte samma sociala spärr mot rattfylleri längre, därför kommer problemet att växa snabbt med allt fler allvarliga trafikolyckor.

De måste behandlas

Det stora problemet med polisens trafiksäkerhetsarbete är att nästan all kraft läggs på fartkontroller. Ingen tror längre att farten orsakar särskilt många olyckor, men farten är etablerad, erkänd och accepterad som orsak till allt ont i trafiken.

Tidigare i veckan fick polisen i Östergötland guldstjärna av Folksam för sina många ingripanden mot fortkörare. Inte ett ord om att samma polisdistrikt år efter år hör till de slappaste i landet när det gäller att avslöja rattfyllon.

Men att gripa rattfyllon är ett otacksamt jobb. För direkt efter gripandet är de ute och kör igen.

Alkoholism är en sjukdom som måste behandlas. Men de flesta alkoholister förnekar sitt missbruk, de har ingen sjukdomsinsikt och lyckas därför undvika behandling.

Ska vi komma tillrätta med rattfylleriet måste lagarna och samhällets attityder förändras radikalt.

Gör så här

Kända rattfyllon måste punktmarkeras vid sina kända adresser och utanför systembolaget.

Ungdomar måste konfronteras med polisen genom att danslokaler och andra nöjesställen punktmarkeras.

Och ingen som grips för rattfylla ska kunna få tillbaka sitt körkort utan läkarutlåtande om att han är helt fri från sina alkoholbesvär.

De som grips gång på gång måste tvångsomhändertas. Inte som i dag släppas ut i trafiken igen efter fem minuter.

Tidigare artiklar

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM