Hon ska stoppa rattfyllona

Anettes 15-åriga dotter kördes ihjäl av en berusad förare

NYHETER

Anette Nilssons 15-åriga dotter Helena omkom i en bilolycka för två år sedan.

Bakom ratten satt en alkoholpåverkad 17-åring.

Nu har Anette engagerat sig i kampen mot rattonykterhet.

Foto: HANS-PETER BLOOM
MAMMA MOT FULLA FÖRARE 17-åringen som körde ihjäl Anettes dotter Helena dömdes till två och en halv veckas samhällstjänst.

Madd, Mothers against drunk driving, är en stor organisation mot rattonykterhet. Den bildades i USA av en mamma vars 13-åriga dotter dödats av en rattfyllerist.

Nu har Madd kommit till Sverige. Men det är inte bara mammor som är välkomna till föreningen. Den är öppen för alla anhöriga och för vem som helst som vill engagera sig.

Föraren var oskadd

I november har det gått två år sedan Anette Nilssons dotter Helena och hennes bästa kompis dog.

– Jag vaknade på söndagsmorgonen, satte på radion och hörde att två 15-åriga flickor omkommit i en bilolycka i centrala Karlshamn. Jag förstod instinktivt att det var min dotter, säger Anette.

Hon ringde Helenas mobil och lämnade ett meddelande. Sedan ringde hon till den lägenhet där flickorna skulle sova på natten, men fick inget svar. När hon ringde upp kompisens föräldrar och systern som svarade bara grät förstod hon. Kort därefter kom polisen hem till henne.

Föraren, som var 17 år och 10 månader, klev oskadd ut ur bilen. Han dömdes till två och en halv veckas samhällstjänst på grund av sin låga ålder.

– Straffet är ett hån. Rätten värderar inte ett släckt människoliv mer än ett snatteri, säger Anette Nilsson.

Tidigare artiklar

Carola Ålstig