”Regeringen ljög om massförstörelsevapen”

Skandal skakar Australien efter Irak-kriget

NYHETER

CANBERRA. Regeringen i Australien ljög om förekomsten av massförstörelsevapen för att motivera sitt stöd åt USA under kriget i Irak.

Det sade en högt uppsatt medarbetare till en statlig utredare på fredagen.

Andrew Wilkie, som tidigare hade en hög ställning inom det australiska underrättelsetjänsten men som avgick i mars i protest mot krigsförberedelserna, sade att premiärminister John Howard skapade ett påhittat Irak genom att ta bort alla tecken på osäkerhet i de underrättelserapporter som han fått.

- Viktiga ord som ''troligen'', ''kanske'' och ''obekräftade uppgifter'' försvann i hans citat och ersattes av uttryck som ''jättelika'' och ''massiva'' som inte fanns i underlaget, sade Wilkie under en utfrågning som tvingats fram av kritiken i många länder, inte minst Storbritannien, mot det sätt som statsledningen använde för att driva fram kriget mot Irak.

- Överdrifterna var så stora att de gick över gränsen till ren lögn, sade Wilkie.

Kritiken i Australien har varit stark mot premiärminister John Howard, som står den amerikanska regeringen nära, sedan det blivit klart att han använde tvivelaktiga argument för att driva fram beslutet att sända 2 000 australiska soldater till kriget i Irak.

Howard hävdar fortfarande att han gjorde rätt när han sände soldater till Irak och anser att hans bedömning av Saddam Husseins massförstörelsevapen var riktig och grundade sig på uppgifter som var tillgängliga då.

aftonbladet.se, TT- Reuters