”Bomben mot FN ett insiderjobb”

USA: Vakterna tillhörde Saddams underrättelse- tjänst

NYHETER

Bomben mot FN i Bagdad var ett insiderjobb.

Det misstänker USA och utredarna riktar nu blickarna mot vakter anställda vid högkvarteret.

Vakterna anklagas för att ha tillhört Saddam Husseins underrättelsetjänst.

Bomben mot FN-högkvarteret har krävt minst 23 liv. Nu avslöjar tidningen New York Times det nya spåret i jakten på de skyldiga till attentatet.

En hög uppsatt källa på plats i Bagdad säger att de amerikanska utredarna nu misstänker att attentatet genomfördes med hjälp på insidan. Teorin är att någon eller några av högkvarterets säkerhetsvakter hjälpte till.

– Vi tror att FN:s säkerhet allvarligt äventyrades, säger källan till tidningen.

Rätt tid och rätt plats

Attacken tros ha riktats mot ett möte mellan FN-chefen Sergio Vieira de Mello och människorättsadvokaten Arthur Helton. Och det är tillvägagångssättet – med ett tillslag vid rätt tid och på rätt plats – som får utredarna att misstänka ett insiderjobb.

– Vi är allvarligt bekymrade om fordonets placering och tidpunkten för attacken, säger källan.

De irakiska vakterna har varit anställda av FN sedan före kriget. Och nu anklagar de amerikanska källorna dem för att ha varit agenter i Saddam Husseins underrättelsetjänst – och konsekvent läckt information om FN:s arbete i Irak.

Flera vakter i förhör

Flera vakter sitter nu i förhör och utredarna ska ta reda på om det var någon av dem som inte kom till arbetet som vanligt i tisdags. Två av vakter har också ådragit sig extra intresse – genom att vägra svara på frågor och hävda att de har diplomatisk immunitet.

FN tillbakavisar dock anklagelserna. Fred Eckhard, talesman för generalsekreteraren Kofi Annan, avfärdar uppgifterna som rena spekulationer.

– Generalsekreteraren skickar i kväll sin säkerhetskoordinator till Bagdad för att utreda bombdådet. Men uppgiften blir inte enklare av alla konspirationsteorier som cirkulerar, sa han på torsdagskvällen till New York Times.

– Vi måste försöka skilja på fakta och spekulationer.

Tidigare artiklar:

Mattias Lundell