Björkman: Jag förstår ingenting

Finansmannen får stöd av åklagaren – ”hans berättelse kan stämma”

NYHETER

Finansmannen Johan Björkman är skakad av anklagelserna om insiderbrott.

Dagen efter förhöret säger han till aftonbladet.se:

– Det här är en helt ny upplevelse för mig. Jag förstår ingenting.

Samtidigt säger åklagaren att finansmannens berättelse kan stämma.

Aftonbladets avslöjande om anklagelserna mot Tredje AP-fondens ordförande Johan Björkman väcker stor uppmärksamhet. Den högste politiskt ansvarige, biträdande finansminister Gunnar Lund, ser allvarligt på misstankarna.

”Bekymmersamt och allvarligt”

– Det är bekymmersamt och allvarligt i sig att en ordförande i en AP-fondstyrelse är föremål för en undersökning som rör insiderhandel, säger han till TT.

Statliga Tredje AP-fonden förvaltar över 130 miljarder kronor i pensionspengar. Och ordförandeposten och en stark ställning i Stenbecksfären har gjort Johan Björkman till en av de mest inflytelserika personerna i svenskt näringsliv.

Han är i dag skakad av anklagelserna. Till aftonbladet.se säger Johan Björkman:

– Jag förstår ingenting och därför vill jag att ni ska prata med min advokat.

Samarbete med schweizisk polis

Brottsutredningen är ett samarbete mellan svensk och schweizisk polis. En stiftelse där Johan Björkman ska ha ingått misstänks ha fått förhandsinformation om en affär – med värden på 60 miljoner kronor – mellan tyska posten och speditionskoncernen Danzas.

Finansmannens advokat Bertil Södermark säger att Johan Björkmans namn finns med ”i stiftelsesammanhanget, men inte i aktiesammanhanget”.

– Han har inte ens känt till de här aktieaffärerna, säger Bertil Södermark.

Johan Björkman har haft en hel del affärer i Schweiz på senare år. Han har bland annat fungerat som rådgivare åt den schweiziske finansmannen Martin Ebner.

”Gammal vän med Ebner”

– Johan Björkman är gammal vän med Martin Ebner och om det finns någon förklaring där eller inte vill jag låta vara osagt, säger Bertil Södermark.

Den svenska Ekobrottsmyndigheten valde i dag att bekräfta att misstankar riktats mot Johan Björkman. Åklagare Berndt Berger vill inte säga om brottsmisstankarna stärktes eller försvagades under gårdagens förhör.

Han påpekar dock att Johan Björkman inte greps, utan togs med till förhör. Och säger:

– I nuläget finns en del som talar för att Björkmans berättelse mycket väl kan vara riktig, säger Berndt Berger till TT.

Mattias Lundell