Rymdraket exploderade - minst 20 dödades

Brasilien skakas av ny raket-tragedi

NYHETER

Om fem dagar skulle den brasilianska rymdraketen avfyras.

Men under det sista testet gick någonting snett – raketen exploderade. Omkring 20 personer omkom och lika många skadades.

Foto: AP
Raketen, som kostade 55 miljoner kronor att bygga, skulle ha placerat två satelliter i omloppsbana runt jorden. Arkivbild.

Den tragiska olyckan skakade Brasilien på fredagen. Rymdraketen exploderade på sin avfyrningsplats i djungeln vid basen Alcantara på en halvö vid Atlantkusten.

Minst 20 personer omkom och två forskningssatelliter förstördes när den 20 meter långa raketen exploderade. Det var främst civila tekniker som omkom.

Uppgifterna bekräftas av landets försvarsminister Jose Veigas Filho, enligt AP.

– Avfyringsbasen kollapsade och teknikerna jobbade där, så det finns inget hopp om att någon överlevde, säger han i ett uttalande.

Enligt Veigas kan antalet dödsoffer komma att stiga.

Minst 20 personer skadades. De flesta av dem flögs till ett sjukhus i Sao Luis de Maranhao.

”Alla är förkrossade”

Tv-kanalen Globo visade bilder på hur rök steg högt upp i luften ovanför rymdbasen i nordöstra Brasilien.

VLS-3-raketen skulle testas en sista gång, och det betonas att raketen inte exploderade i samband med ett avfyrningsförsök. Orsaken till olyckan var vad 01-tiden, svensk tid, ännu inte känd.

– Vi hade precis genomfört tester i två dagar och allt fungerade bra – 100 procent. Nu är alla förkrossade, säger en talesman enligt AP.

Nytt bakslag

Raketen, som kostade 55 miljoner kronor att bygga, skulle ha placerat två satelliter i omloppsbana runt jorden.

Det här var ännu ett stort bakslag för den brasilianska rymdmyndigheten BSA som hade hoppats bli det första Latinamerikanska landet att få upp en raket i rymden. Tidigare raketer, 1997 och 1999, har på grund av tekniska problem sprängts kort efter start.

Nicklas Hermansson

ARTIKELN HANDLAR OM