Dykaren blev kvar i djupet

Räddningsledaren: Det finns inget hopp nu

NYHETER

Dykövningen blev en tragedi.

En 33-årig man försvann i djupet vid halv niotiden i går kväll.

Halv ett i natt avblåstes alla försök till räddning.

- Det finns tyvärr inget hopp kvar nu, säger insatsledare Sven Mellqvist.

Abborkroken på Vindö, nära Värmdö i Stockholms skärgård, är ett populärt dykställe. Gruppen dykare bestod av fem elever och en ledare.

De övningsdök i det djupa, strömma vattnet utanför Abborkroken, cirka 200 meter från land, och blev av okänd anledning tvungna att göra en snabb uppstigning, varpå en av de sex försvann.

Det första larmet kom nådde polisen klockan 21.23. Två polisbåtar och 18 brandmän, varav flera dykare och ytbärgare, deltog i en stor räddningsinsats för att hitta den saknade dykaren.

- Först ut var ytbärgarna från Värmdö räddningstjänst, som kontrollerade om han hade flutit upp någonstans. Sedan gjordes fyra djupdyk av räddningsdykare, säger insatsledaren Sven Mellqvist.

Räddningsförsöken utgick från Abborkrokens brygga, men på grund av djupet hade man svårigheter att genomsöka området. Båtar från Sjöräddningen och Kustbevakningen fanns också på plats, men timmarna gick utan resultat.

- Hade det varit 20 meter hade vi kunnat lägga upp ett dyksystem, men det är omöjligt här, säger Sven Mellqvist, räddningstjänstens insatsledare.

60 meter djupt

Djupet vid olycksplatsen är upp mot 60 meter på vissa ställen. Brandförsvarets dykare kan bara gå ner till 40 meter, och på det djupet kan de stanna högst sju minuter.

- Jag var först i vattnet. Det var mörkt, men vi hoppades att dykarens lampa fortfarande skulle lysa eller att vi skulle se luftbubblor, säger Thomas Litzén, räddningsdykare vid Kungsholmens brandförsvar.

Han berättar att förhållandena är så svåra att

dyka i att dykaren troligen

inte var nybörjare, utan en ganska erfaren dykare.

- Vi har inte mycket tid på oss innan det är för sent. Oddsen är väldigt små, säger Thomas Litzén.

På 30 meters djup i Abborrkroken finns en klack där en bergvägg stupar rakt ner. Det området genomsöktes av Jan Björk, som var andre dykare att gå ner vid gårdagens räddningsaktion.

- Jag kände med handen längs kanten, men det var så mörkt så jag såg bara 4-5 meter framåt. Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger han.

Tre av dykarna fördes i ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna med känningar av dykarsjuka. De övriga klarade sig utan fysiska skador.

Fortsätter söka

Polisen tar i dag över sökandet efter 33-åringen.

- Jag utgår från att vi upptar sökandet när det blivit morgon, säger Christer Angeria, vakthavande befäl vid Nackapolisen.

Men insatsledare Sven Mellqvist trodde vid midnatt i går att hoppet om

att dykaren överlevt var ute.

- Chansen är nog obefintlig nu, tyvärr.

Anja Sundberg