Testade nya drogen - dog

Kamrat hittade 23-åringen livlös i sommarstugan

NYHETER

23-åringen beställde den nya drogen på internet.

Sedan åkte han med en kamrat till sommarstugan för att testa den.

Morgonen efter hittade kamraten honom död.

Den 23-årige mannen från Nyköping och hans kamrat hade enligt uppgift beställt den livsfarliga drogen DXM via internet.

I måndags åkte de till en sommarstuga utanför Nyköping där de provade drogen. På tisdagsmorgonen fann kamraten 23-åringen livlös och larmade då polisen, som på plats konstaterade att mannen var död.

Dödsfall i London

Lars Ask, chef för socialens missbruksenhet i Nyköping, säger:

- Den här drogen är helt ny för vår del, och mig veterligen är det här det första dödsfallet i Sverige till följd av det.

- Drogen marknadsförs på nätet som en variant av ecstasy, men den verkar inte alls på det sättet. Jag vet att det varnas för drogen i rejvkretsar och i London har flera dödsfall rapporterats till följd av användande av DXM.

Drogen är så ny att polisen inte vet om den är narkotikaklassad - eller om försäljningen via internet är laglig.

- Preparatet som har hittats har skickats på analys, säger Per Båverud, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen, till TT.

Aftonbladets undersökning visar dock att den verksamma substansen i drogen, dextrometorfan, inte står på listan över narkotikaklassade preparat i Sverige.

Den finns med som en ingrediens i hostmedicinen Tussidyl som säljs på apoteket.

Ger hallucinationer

Dextrometorfan är ett hostdämpande medel som är lagligt i de flesta länder. I högre doser, eller i ren form, ger det hallucinationer och förlust av muskelkontrollen.

Dödlig kombination

Det speciella med dextrometorfan är att det bryts ned i levern via ett enzymsystem, CYP2D6. Därför kan kombinationen vara livsfarlig för personer som även har tagit andra läkemedel eller substanser, som till exempel alkohol.

Anna Lindström