Ledningen på Sankt Sigfrids misstänks för brott

Två unga patienter omkom vid sjukhusbranden

NYHETER

MALMÖ

Det finns misstankar om att även sjukhusledningen har skuld i dödsbranden på Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö för tre veckor sedan.

- Det finns anledning att misstänka att det begåtts brott mot säkerhetsbestämmelserna, säger chefsåklagare Krister Johansson som i går beslutade inleda en förundersökning.

Den 37-åriga patient som tände eld på sina sängkläder och orsakade den svåra branden är misstänkt för grov mordbrand.

Två patienter, 16 och 19 år, omkom vid branden och tre skadades mycket svårt. Åtta ur personalen rökskadades när de försökte hjälpa de 16 intagna ut från den rökfyllda byggnaden.

Kritik mot ledningen

Arbetet försvårades av att det var en sluten avdelning som brann och att flera patienter fanns bakom låsta dörrar.

Efter branden har kritik riktats mot sjukhusledningen och flera utredningar pågår. Arbetsmiljöinspektionen gör en och Socialstyrelsen en annan.

Samtidigt beslutade åklagare Krister Johansson att även polisen ska utreda om det förekommit brott mot arbetsmiljölagen.

Anhörig har anmält

- En anhörig till en patient har anmält till oss att där fanns brister, berättar han. Det har också framkommit liknande uppgifter vid förhör med personalen. Jag har därför kommit fram till att det finns anledning att misstänka brott, bland annat brister i säkerheten på avdelningen.

Utredningen ska också granska rutinerna i brandövervakningen och utreda vilken säkerhet som finns för patienterna vid en häftig brand.

Pelle Tagesson