Annika, 38, vår yngsta ambassadör

Nu byter hon mammaledigheten mot svenska ambassaden på Filippinerna

NYHETER

Från blöjbyten till cocktailpartyn.

Annika Markovic, 38, byter mammaledigheten mot det nya jobbet som Sveriges ambassadör på Filippinerna.

Foto: stefan jerrevång
mot nya äventyr Annika Markovic, 38, maken Drasko och deras tre barn Sofia, Vera och Dennis tar på torsdag flyget till Manila på Filippinerna. Hon som Sveriges yngsta ambassadör, han som datakonsult. Barnen får bänka sig vid skolbänken eller ha skoj på dagis.

Annika Markovic har gedigen bakgrund inom UD där hon har jobbat i 13 år, mest med FN-frågor. I april fick hon frågan om hon skulle kunna tänka sig att bli Sveriges ambassadör på Filippinerna:

- Jag var mammaledig med min yngsta son Dennis då. Jag funderade länge, det var en process som tog sin tid. Min äldsta dotter var negativ till en början, men nu vill hon bara komma i väg och börja på sin nya skola.

På torsdag tar familjen Markovic, som består av Annika och maken Drasko samt de tre barnen Sofia, Vera och Dennis, planet till Manila och den nya tillvaron. Det är mycket att ordna med och när Aftonbladet kommer på besök är det något stökigt i familjens villa i Älvsjö utanför Stockholm eftersom barnen har avskedskalas för sina kompisar:

- Vera har tio kompisar här och snart kommer tio kompisar till Sofia också, säger Annika, som trots ljudnivån är lugnet själv.

Försök till statskupp

Förmodligen en bra egenskap för en blivande ambassadör som ska i väg till ett land vars regering i juli utsattes för ett försök till statskupp:

- Jag är inte särskilt bekymrad över att det är oroligt på Filippinerna. Det är klart att jag har tänkt över situationen eftersom vi åker med små barn. Men tänker man sig bara för och inte utsätter sig för farliga situationer så är det ingen fara.

Viktigt vara en bra chef

Maken ska arbeta som datakonsult i Manila och barnen ska gå i skola och på dagis medan Annika tillträder som ambassadör:

- Jag tycker att det ska bli en stor utmaning att leda ambassaden så att vi kan utföra det vi ska. Det viktigaste för att vara en bra ambassadör är att vara en bra chef.

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM