Pedofilpräst mördad av sin medfånge

Hade utnyttjat 130 pojkar sexuellt

NYHETER

NEW YORK

Pedofilprästen John Geoghan anklagades för att ha utnyttjat över 130 pojkar sexuellt.

I går mördades han av en medfånge.

- Han förtjänade inte att dö, säger offret Ralph DelVecchio.

Foto: JOHN BLANDING/AP
MÖRDADES AV INTERN John Geoghan var präst i katolska kyrkan - och dömd pedofil. I går såg en fånge till att han fick sona sina övergrepp. Ett av offren, Ralph DelVecchio, säger dock att prästen inte förtjänade att dö.

Pastor John Geoghan var centralfigur i den gigantiska pedofilskandal som började avslöjas 1998 inom den katolska kyrkan i USA.

I början av 2001 dömdes han till tio års fängelse för att 1991 ha våldfört sig på en 10-årig pojke genom att greppa tag om hans stjärt.

Ytterligare drygt 130 pojkar, många i dag vuxna, har också vittnat om övergrepp.

I september förlikade sig ärkestiftet med 86 av dem genom att betala motsvarande 84 miljoner kronor.

Många av de övriga såg fram emot att få möta Geoghan i en civil domstol.

I stället gav en medfånge honom dödsstraffet i går.

- Många är nog förvirrade av det här avslutet, säger Linda Pieczynski, taleskvinna för offren. De hade velat att det gått till domstol, att han dömts, att de kunde fått sätta punkt och gå vidare.

Omplacerades

Ralph DelVecchio, ett av de 86 offer som förlikade sig med stiftet, säger till AP:

- Jag skulle inte vilja säga att han förtjänade att dö. Han satt i fängelse. Det var där han hörde hemma.

Geoghan blev präst 1962. Först 1998 tog den katolska kyrkan ifrån honom prästrocken - trots att ledningen i över 20 år känt till anklagelserna.

- Han placerades ständigt om till nya församlingar där han kunde fortsätta att antasta pojkarna. Om och om igen, säger Leslie Marshall, radiopratare i Boston som haft många offer som gäster i sitt program.

Kritiken har varit brutal mot den katolska kyrkan för att den lät sin egen lag gälla.

Anmäldes inte

- Ungefär som inom militären separerade kyrkan sig från världen. De anmälde aldrig övergreppen till myndigheterna. Det var ett oerhört övergrepp mot de här pojkarna. Att först bli skändade av en person som de litade på, och sedan skändas av hela kyrkan.

Efter avslöjandena i Boston har det visat sig att mängder av pedofilpräster omplacerats på samma sätt utan polisinblandning. 325 präster har fått sparken eller sagt upp sig i svallvågorna efter Geoghan-utredningen.

Fången som mördade prästen placerades efter mordet i isoleringscell.

- Det känns ironiskt att Geoghan dog av våld efter att själv ha levt ett våldsamt liv. Ett sorgligt slut på ett sorgligt liv, säger Linda Pieczynski.

Fredrik Virtanen