Chocksiffror för Persson

Aftonbladet/ Sifo: Väljarnas förtroende för statsministern rasar - en kalldusch för ja-sidan

Förtroendet för Göran Persson sjunker. I diagrammet jämförs han med Alf Svensson, som fick nästhögst siffor när Aftonbladet/Sifo mätte väljarnas förtroende för partiledarna.
NYHETER

Förtroendet för statsminister Göran Persson rasar.

Också för en annan partiledare på ja-sidan, Alf Svensson, minskar förtroendet kraftigt.

Det visar Aftonbladet/Sifo tre veckor före folkomröstningen.

Foto: ulf höjer
du har problem, persson Det mesta har gått snett i Göran Perssons EMU-kampanj - och det ger ordentligt utslag i väljarnas förtroende för statsministern. Sedan påsk har förtroendet för Persson fallit med åtta procentenheter. Störst är tappet bland kvinnorna.

I kväll möts riksdagspartiernas ledare i SVT:s Agenda till valrörelsens sannolikt enda partiledardebatt. De gör det i skuggan av resultatet i Aftonbladet/Sifo om förtroendet för partiledarna.

Sedan april, då den förra mätningen gjordes, har förtroendet rasat för ja-sidans starkaste kort, statsminister Göran Persson. Även förtroendet för Alf Svenssons, ja-sidans borgerliga draglok, minskar kraftigt.

Svårare för ja-sidan

Att nergången har med kampanjen inför folkomröstningen att göra är helt klart. Eurons vara eller icke vara i Sverige har varit den enda politiska fråga som diskuterats under de senaste månaderna.

För ja-kampanjen är opinionsmätningen en kalldusch. Den jobbar redan i kraftig motvind och nu minskar förtroendet för hälften av partiledarna på ja-sidan rejält. Det gör det svårare, kanske till och med omöjligt, att ta igen förlorad terräng och vända nej-majoriteten till ett ja.

Men inte heller nej-sidan firar några triumfer. Förtroendet ökar bara för vikarierande vänsterledaren Ulla Hoffmann som trots det fortsätter att ligga klart sist i förtroendeligan.

Göran Persson (s)

44 proc (-8 proc)

Göran Persson är en taktiker. Men i valkampanjen har han mest liknat en elefant i en porslinsbutik. Det mesta har gått snett.

Det ger rejäla utslag i förtroendet för statsministern. Sedan påsk har andelen som har stort eller mycket stort förtroende för Persson mins-kat med hela åtta procentenheter. Nu är han nere på samma nivå som våren 2001, mitt under förvandlingsnumret från Buffel-Persson till Trivsel-Göran.

Störst är tappet bland kvinnorna. De är som grupp betraktat mer negativa till euron än män. Här minskar förtroendet med elva procentenheter.

Men det som bör bekymra Göran Persson mest är tappet bland de egna sympatisörerna. Ska han ha en chans att vinna folkomröstningen måste han ha sina egna bakom sig. I dag har 72 procent av s-väljarna stort eller mycket stort förtroende för Persson. Det är hela 10 procentenheter mindre än för fyra månader sedan.

Raset för Göran Persson är statistiskt säkerställt.

Både bland väljarna i allmänhet och bland s-väljarna.

Alf Svensson (kd)

42 proc (-5)

Kd-ledaren har varit praktiskt taget osynlig i valkampanjen. Trots det minskar förtroendet för Alf Svensson kraftigt.

Dagens siffra är den lägsta sedan december 1997.

Auktoriteten undergrävd

För ja-sidan är det dystra besked. Svensson är den borgerliga partiledare som väljarna har störst förtroende för. Men nu är hans auktoritet, precis som Perssons, kraftigt undergrävd.

Också Svensson har problem med de euronegativa kvinnorna. I den gruppen minskar förtroendet med sex procentenheter.

Nergången för Alf Svensson är statistiskt säkerställd.

Lars Leijonborg (fp)

31 proc (oförändr)

Leijonborg är den borgerliga partiledare på ja-sidan som synts mest under valrörelsen. Det har han varken vunnit eller förlorat på. Förtroendet ligger kvar på samma nivå som i påskas.

Maud Olofsson (c)

26 proc (-3 procent)

Väljarna visar stor fördragsamhet med Maud Olofssons snedsteg.

Trots att hon i somras meddelade att Hitler gjort en del tokigheter, ett epitet de flesta anser vara uppseendeväckande positivt, minskar förtroendet för centerledaren mindre än för Göran Persson och Alf Svensson.

De egna väljarna är mindre lättflirtade. Andelen centersympatisörer som har stort eller mycket stort förtroende för Olofsson har minskat med 13 procent-enheter till 70 procent, en statistiskt säkerställd nergång.

Bo Lundgren (m)

24 proc (+4 proc)

Vid det förra mättillfället hade Bo Lundgren nyligen aviserat sin avgång och förtroendet var i botten. Nu när två månader återstår innan han lämnar sin post är väljarna lite mildare i sina omdömen. En vänlig gest mot en person på väg ut?

Maria Wetterstrand/Peter Eriksson

23 proc (-2proc)

Förtroendet för miljöpartiets ledarduo har inte förändrats särskilt mycket under våren och sommaren. Detta trots Peter Erikssons frekventa inhopp i debatten. Det har uppenbarligen inte gett utdelning.

Ulla Hoffmann (v)

14 proc +4 proc

Vikarierande vänsterledaren är den enda nej-ledare som förtroendet har ökat för sedan i april.

Hoffmann en okänd partiledare

Uppgången är så stor att den är statistiskt säkerställd.

Men siffrorna ska ändå tas med en rejäl nypa salt.

För det första ökar förtroendet för Hoffmann från en mycket låg nivå. För det andra vet nästan en fjärdedel inte tillräckligt mycket om Hoffmann för att ha en åsikt.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 966 personer över 18 år mellan den 18 och 21 augusti.

Förtroendet för partiledarna

Andel väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Förändringar jämfört med förra mätningen i april.

Lena Mellin