Psykolog: Därför våldtar män i grupp

NYHETER

Gängmedlemmarna hetsar varandra att begå övergrepp.

Det egna ansvaret känns mindre.

Därför begår män gruppvåldtäkter.

Bakgrunden till gruppvåldtäkt är en kombination av två orsaker. Dels den vanliga problematiken som gör att män överhuvudtaget våldtar, dels gruppdynamiken som kan påverka människor att göra saker de annars aldrig skulle göra.

- När en man våldtar är inte det sexuella det primära. Man är aggressiv, har antagligen ett hämndbehov. Man vill ha makt och kontroll och får det genom att förnedra offret, säger Elisabeth Kwarnmark, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och behandlingsansvarig för sexualbrottsdömda i kriminalvården i Sverige.

Vid en gruppvåldtäkt är det oftast en, ibland två män, som har den här problematiken. De tar initiativet och får med sig en grupp. De behöver däremot inte alltid vara mest aktiva vid övergreppet.

- En klient berättade att det var en kick för honom att se kompisarna hänga på. Gruppen ger en lojalitetskänsla. Man är inte ensam om ansvaret.

- I grupp visar man upp sig, mäter sin manlighet. Man triggas att göra värre saker. Det kan leda till en förfärlig skada på offret, säger Elisabeth Kwarnmark.

Alexandra Forslund

ARTIKELN HANDLAR OM