Göran Persson fick draghjälp österifrån

Finske statsministern: Det ligger i vårt intresse – även egoistiskt – att få med Sverige

NYHETER

För Finland har EMU bara gjort gott. Men än bättre vore det om även Sverige gick med.

Budskapet var tydligt när statsminister Göran Persson på söndagen fick eldunderstöd av sin finländske kollega Matti Vanhanen.

- Det ligger i vårt intresse, även egoistiskt, att få med Sverige i valutaunionen. Vi har mycket samarbete på alla nivåer, sade statsminister Vanhanen efter sitt gemensamma besök med Persson på Skogs- och träfackets kongress i Stockholms Folkets hus.

Matti Vanhanen är centerpartist, och alltså ingen ideologisk broder till Persson. Men han gjorde sannerligen sitt bästa för att ge den svenske statsministern draghjälp.

"Svenskt intresse"

Vanhanen målade Finlands tid i EMU i sköna färger. Gnistrande låg ränta och sprakande tillväxt, intill tryggt stabil penningpolitik på en skinande ljus ordpalett.

Och han ser en ännu vackrare tillväxtbild, även för Finland, om Sverige går med. De båda länderna, med liknande näringar, kan inom EMU gemensamt pensla sig fram till nya sköna marknadsandelar för sina exportindustrier, tror Vanhanen.

Och Göran Persson tog tacksamt emot. Han pekade på att stora företag i Sverige och Finland redan har fusionerats, till att exempelvis bli Telia Sonera och Stora Enso.

- Det är i svenskt intresse att gå med så att inte bara det ena landet, Finland, finns inne i den stora marknaden, sade Göran Persson.

Han underströk också Finlands och Sveriges liknande välfärdsmodeller. Att fortsätta hävda dessa inom EU kräver inflytande i organ där ekonomin avgörs, som EMU.

Finländska väljare

- Man bygger allianser med likasinnade, och försvinner en röst ur kören som står för den nordiska modellen är det klart att det blir svårare, sade Persson.

Opinionen ser bister ut för Persson. För jasidan vore det bra att lyckas mota fram de många, förmodat EMU-positiva, väljarna med finländsk bakgrund till valurnorna.

Draghjälpen från Matti Vanhanen vill Persson visserligen inte överdriva.

- Men jag vet att många svenskar tycker det här är viktigt, sade Persson.

Tomas Bengtsson/TT