Finland ska hjälpa jasidan

Lars Leijonborg: Finland är facit

NYHETER

Folkpartiet drar i gång spurten inför folkomröstningen om EMU i september.

Finland är det vapen som jasidan hoppas ska få ställningen att vända.

- Finland är facit, deklarerade folkpartiets ledare Lars Leijonborg när partiet drog i gång sin slutspurt inför folkomröstningen.

”Finland har demokratin kvar”

Lägre arbetslöshet, ökade utländska investeringar och en god ekonomisk tillväxt; inför några hundra personer på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm förklarade Leijonborg att grannlandet österut är beviset på att euron fungerar. Vid sin sida hade han bland andra Astrid Thors, EU-parlamentarikern för Svenska folkpartiet i Finland.

- Finland är ett mycket bra argument som avdramatiserar debatten. Det är uppenbart att Finland har demokratin kvar och att de bestämmer själva över sin a-kassa, sade Leijonborg.

Med bara tre veckor kvar till folkomröstningen kunde läget sett bättre ut för jasidan. Hur mycket nejsidan leder med i opinionsmätningarna varierar beroende på vilket institut som genomfört mätningen. Men klart är att nejsidan leder.

Fast försprånget går att ta in, enligt Lars Leijonborg.

Folkpartiet lovar i sitt "spurtmanifest" att skjuta alla andra aktiviteter åt sidan de kommande tre veckorna.

Nej leder till utanförskap

Förutom Finland kommer folkpartiet också att lyfta fram argument som att ett nej leder till utanförskap. Euron finns redan och människor är nöjda med den. Enligt partiets manifest är 75 procent av medborgarna i euroländerna positiva till valutan.

Andra ja-argument som folkpartiet trycker på är att ett svenskt EMU-medlemskap ger ökad tillväxt, ökad konkurrens samt lägre priser.

TT: Det talas om att priserna ska bli lägre vid ett svenskt medlemskap, är det verkligen så mycket lägre priser i Finland?

- Priserna har i varje fall inte höjts på det sätt som kritikerna påstod före införandet och det är också ett bra budskap, säger Lars Leijonborg.

Fredrik Gunér/TT