Erin Brockovich stämmer skola

Hundratals elever har fått cancer efter att ha inandats giftig gas

1 av 2 | Foto: AP
DRABBAD ELEV Verklighetens Erin Brockovich, i mitten, stämmer nu kändisskolan Beverly Hills High School. Läckande gas från ett oljefält som skolan är byggd på har gett över 200 elever lymfkörtelcancer, hävdar hon. En av de drabbade är Lori Moss, till höger.
NYHETER

Erin Brockovichs kamp mot ett miljöfarligt elbolag blev en storfilm med Julia Roberts i huvudrollen.

Nu är det dags för verklighetens uppföljning.

Erin Brockovich stämmer en kändisskola i Kalifornien där hundratals före detta elever drabbats av cancer.

Beverly Hills High School är en skola med gott rykte där många elever gör sig ett namn inom show-business.

Innan skolan byggdes 1927 var platsen ett oljefält, precis som flera andra ställen i Beverly Hills. Ett gammalt oljetorn står kvar på skolgården, täckt med målade blommor. Det kallas "Tower of Hope", Hoppets torn.

De flesta har trott att oljeborrningen tillhör historien.

Men flera av de gamla oljekällorna är ännu aktiva och oljan pumpas fortfarande upp. Samtidigt läcker gas upp genom marken. Gas som Erin Brockovich nu hävdar är farlig och orsakar cancer.

En av de drabbade är Lori Moss, 28, som gick ut Beverly Hills High School 1992.

För sex år sedan drabbades hon av lymfkörtelcancer. Hon blev bättre efter flera år av cellgiftsbehandlingar, men för ett och ett halvt år sedan fick hon beskedet att hon fått cancer i sköldkörteln.

Hade ofta huvudvärk

- Pusselbitarna börjar falla på plats, säger Lori Moss till brittiska Telegraph. När jag gick i skolan hade vi idrott varje dag på de där löparbanorna, och jag fick alltid huvudvärk. Min mamma skämtade om att det var hjärntumör.

Lori Moss kontaktade Erin Brockovich och berättade om sina sjukdomar. Hon nämnde också att hon kände till flera före detta elever på skolan som också fått cancer i lymfkörtlarna.

Erin Brockovich lät ta prover på luften på skolans område. Provsvaren visade på höga halter av giftiga ångor på och runtomkring skolans idrottsplaner.

Över 200 fall

Erin Brockovich hävdar att dessa gaser orsakat över 200 fall av cancer i lymfkörtlarna och sköldkörteln hos elever som gått på skolan sedan 70-talet.

Andelen före detta elever på Beverly Hills High School som insjuknat i cancer är ungefär 25 gånger större än genomsnittet i USA.

Nu företräder Erin Brockovich 21 cancersjuka före detta elever i en stämning mot fem amerikanska oljebolag, skolan och staden Beverly Hills.

"Inget samband"

Skolans chef Gwen Gross säger att halterna av giftiga gaser ligger under tillåtna värden. Dessutom hävdar motståndarna att det inte finns något samband mellan lymfcancer och oljeprodukter.

- Jag har hundratals cancerfall rakt framför ögonen och en anordning för oljeutvinning mitt under skolan. Det krävs ingen kärnfysiker för att se att det finns ett samband, säger Erin Brockovich till brittiska the Economist.

Kändisar som gått på Beverly Hills High School

Angelina Jolie.

Julia Roberts fick en Oscar för rollen som den urringade trebarnsmamman

Julia Roberts som Erin Brockovich.

Hodgkins sjukdom

Emmy Sundqvist

ARTIKELN HANDLAR OM