Miljöpartisten: Jag ville inte prata över huvudet på folk

NYHETER

Jorå, säger Persson.

Ojrå, säger Eriksson.

Nu har de tre veckor på sig att övertyga väljarna i eurofrågan.

Det var sista drabbningen för partiledarna inför folkomröstningen. Nej-sidan var samspelt och hade laddat inför matchen med ett timslångt möte där man vände och vred på nej-argumenten.

- Vi pratade om vilka frågor ja-sidan skulle ta upp och prövade argumenten, säger Peter Eriksson.

Nej-sidan var full av självförtroende efter de senaste opinionsmätningarna som visar att halva svenska folket fortfarande vill behålla kronan.

Persson kontrade

Peter Eriksson tog för sig mest i debatten och var också den som Göran Persson utsåg till huvudmotståndare.

Han liknade europrojektet vid både skor, Atlant-ångare och soppbestick.

- Jag vill inte prata över huvudet på folk utan visa vad det betyder om vi förlorar beslutanderätten och styrmedel för den ekonomiska politiken, säger Peter Eriksson.

Han inledde debatten med att kalla den nya valutan för "ojrå" för att peka på den ekonomiska krisen i Tyskland. Göran Persson kontrade med sitt sörmländska bonduttal.

- Jag brukar säga "Jorå, det här är bra", säger Persson.

Persson generös

Det märktes att statsministern var pressad. Som Aftonbladet berättade i går har förtroendet för Göran Persson rasat med åtta procentenheter sedan april.

Men det vill statsministern inte prata om. Inte heller hur han ska lyckas vända opinionen på tre veckor.

- Det vet jag inte. Det får vi se.

Han var desto mer generös i betyget till de borgerliga ja-kamraterna.

- Alf Svensson är alltid lysande. Bosse (Lundgren) har haft det kämpigt, men nu är han bra. Det är ju typiskt att han ska avgå, säger Göran Persson.

Maud Olofsson gjorde comeback efter sommarens "tokigheter" i Almedalen då hon gjorde jämförelser mellan Hitler och euron och kallade Tysklands utrikesminister Joschka Fischer för terrorist.

"Tala om sakfrågan"

I går gjorde hon ingen blunder, utvilad efter några veckors semester i stugan.

- Det som hände i Almedalen har inte påverkat kampanjen alls. Jag har hela tiden velat tala om sakfrågan och det lyckades vi göra nu, säger hon.

Alf inte inbjuden

Alf Svensson gjorde sin sista tv-insats i går och hade svårt att dölja sin besvikelse. I kommande debatter får andra ja-företrädare höras.

- Jag har inte fått någon inbjudan. Det är klart att man som partiledare vill vara med i alla debatter, säger Alf Svensson.

Så bra var nej-laget

Så bra var ja-laget

Betygsskalan

Dagens euroagenda

Elisabeth Lindham, Jessica Ritzén