Är de vänner eller fiender?

Experten: De här personerna tycker inte om varandra

Foto: AP
Mikael Olssons kommentar: – Här ser man tydligt att det är Berlusconi som trivs bäst. Han har tagit initiativet i situationen, det ser man på hans offensiva kroppsspråk. Han har räckt ut handen mot Schröder som mer passivt har fattat den. Berlusconi är också beredd på att det tas foton hela tiden och ler därför, medan Schröder ser mer tagen på sängen ut. Att de inte tittar varandra i ögonen kan förstås bero på att de tittar in i kamerorna. Men en annan teori är att de inte vill titta varandra i ögonen, eftersom den som först vänder bort blicken ”förlorar”.
NYHETER

Schröder och Berlusconi är kompisar igen. Eller?

- Av bilderna att döma pågår en tydlig maktkamp dem emellan, säger Mikael Ohlsson, expert på kroppsspråk.

Foto: AP
Mikael Olssons kommentar: – Här är det Schröder som har tagit kommandot, det ser man på hans grepp om Berlusconis hand. Berlusconi är i den här situationen mer defensiv och för att återta kommandot har han lagt sin hand på Schröders arm. Det syns tydligt att Berlusconi inte trivs i situationen. Hans blick är defensiv och leendet är borta.

Berlusconi och Schröder träffades i går på operan i Verona vid ett möte för att lappa ihop relationen efter sommarens infekterade gräl, då Berlusconi uppmanade en tysk Europaparlamentsledamot att söka jobb som fångvaktare på ett koncentrationsläger.

Stort avstånd

Leende skakade de hand inför kameran för att visa att gammalt groll var lagt åt sidan. Men de stela leendena och långa avståndet emellan dem tyder på att allt inte är så glömt som de vill låta påskina.

Aftonbladet konsulterade Mikael Ohlsson som har skrivit en bok om kroppsspråket och studerat det i 20 år för att se vad de båda makthavarna säger till varandra - egentligen.

Vill stå i centrum

- Det sägs att kroppsspråket står för 60 procent av kommunikationen, och det tycker jag stämmer. Min första känsla när jag ser bilderna är att de här personerna inte tycker om varandra. Båda är starka personer som vill stå i centrum och vara tuppen i hönsgården.

Inte alltid så bra egenskaper menar Mikael Ohlsson:

- Jag skulle personligen ha svårt att känna förtroende för människor som har så stort behov av att hävda sig och markera sig själva.

Anna Lindström