Milan Sevo kan slippa fängelse

56-åring tar på sig skulden för "gangster- kungens" vapenbrott

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
DÖMD FÖR VAPENBROTT I juli dömdes Milan Sevo till två års fängelse för vapenbrott. Vid rättegången erkände Sevo, men säger nu att en anledning till att han tog på sig brottet var att han inte ville att hans fru skulle misstänkas.
NYHETER

Milan Sevo, den så kallade gangsterkungen, kan frias från ett av de allvarligaste brott han är dömd för.

En 56-årig man tar nu på sig skulden för det grova vapenbrott som Milan Sevo i juli i år fick två års fängelse för.

56-åringen misstänks nu för grovt vapenbrott och vapensmuggling. Det grova vapenbrottet är en av de domar mot Sevo som inom kort ska prövas av Svea hovrätt.

Det rör sig om två skarpladdade k-pistar och två skarpladdade pistoler som polisen fann vid en husrannsakan i Milan Sevos frus lägenhet på Östermalm i april i år.

Sevo tog på sig ansvaret för vapnen och sa att han hade skaffat dem för att försvara sig efter att ha blivit beskjuten och hotad.

Den man som nu erkänner brottet var en förtrogen till Ratko Djokic som i maj i år mördades i Skärholmens centrum. Han var också bekant med Milan Sevos familj och såg till deras lägenhet sedan de på polisens uppmaning flyttat till Serbien.

Skulle försvara Sevo

56-åringen säger att han köpte vapnen i Prag för att ha som sparkapital, att sälja vid behov. Inte för egen användning.

Men tidigare i år tog han fram dem för att kunna försvara Milan Sevo och Ratko Djokic. Sevo för att han hade beskjutits av en påstådd motståndarfalang i "gangsterkriget" och Djokic för att han hotades av forna vänner, toppolitiker

i Montenegro och Serbien.

När Sevo oväntat kom hem till Sverige under påskhelgen och fann vapnen i sin lägenhet blev han rasande och krävde att de omedelbart skulle bort.

Men polisen hann före.

När Sevo under polisförhören sade att vapnen var hans hävdade han att det var ett påtvingat brott. Polisen kunde inte skydda honom och hans familj så han var tvungen att göra det själv. Både Sevo, Djokic och 56-åringen trodde därmed att Sevo skulle gå fri från vapenbrottet.

Fick samvetskval

Men sedan domen föll i juli i år har 56-åringen brottats med sitt samvete och nu har han gått till polisen tillsammans med sin advokat, Tomas Olsson.

56-åringen säger till Aftonbladet att han detaljerat kan redogöra för både vapen, datum och händelser.

Milan Sevo säger från häktet i Huddinge: "Jag har accepterat och ställt in mig på fängelsestraffet."

Mildare dom

Sevo tror också att utslaget i hovrätten hade kunnat bli mildare. Att mordförsöken mot honom skulle ses som en förmildrande omständighet.

En anledning till att han tog på sig brottet var att han inte ville att hans fru skulle misstänkas. Detta eftersom hon är den enda som är skriven på den adressen.

Aftonbladet har talat med andra personer som kan bekräfta 56-åringens erkännande. En av dem är en kvinna i 50-årsåldern som var den som tog hand om post och räkningar åt Milan Sevos familj. Hon har aldrig träffat 56-åringen, men säger att hon har sett spår av att någon annan var i Sevos lägenhet och att Milan Sevos privata post togs bort.

Kriminalinspektör Hans Östlundh, som hörde mannen, säger att polisen i detta skede inte vill uttala sig.

Informerade advokat

Milan Sevo informerade sin advokat Peter Althin om att mannen tagit på sig skulden för vapenbrottet.

- Jag har hört det genom Milan Sevo. Jag träffade honom i fredags och ungefär samtidigt satt den mannen i förhör, säger Peter Althin.

Hur förändrar dessa uppgifter situationen för Milan Sevo?

- Jag vet ingenting om resultatet av det förhöret. Något resultat har jag inte sett och innan dess tänker jag inte ha några synpunkter.

Nuri Kino