Bombdåd i Bombay

Indien: Minst 46 personer dödades

1 av 3 | Foto: AP
Brandmän och räddningsarbetare undersöker vraket av en bil efter en bombexplosion i Bombay.
NYHETER

Två bilbomber – gömda i parkerade taxibilar – skakade i dag ett populärt turiststråk i indiska Bombay.

Minst 46 människor dödades och omkring 150 skadades i de våldsamma explosionerna.

De briserade vid en fullpackad juvelmarkand och vid det berömda monument Gateway to India.

Bilbomberna briserade med fem minuters intervall. Enligt polisen handlar det om ett terrordåd.

– Sprängdåd på fullpackade platser i Bombay är inriktade på att skapa terror, säger stadens poliskommissionär Javed Ahmed till AP.

Våldet riktades mot två populära turistmål i Indiens finansiella centrum Bombay, eller Mumbai som staden heter sedan 1996. Flera hotell ligger i området och bomberna skapade död och förödelse.

”Har aldrig sett något så hemskt”

– Jag har aldrig sett någonting så hemskt, säger läkaren S. Manoj på J.J-sjukhuset i Bombay.

– Det handlade om lösa kroppsdelar. En del av dem med de inre organen hängande ut, andra utan ansikten. Kropparna var helt sönderbrända.

Kaoset var omedelbart. Bilar blåstes ut, fönsterrutor krossades och blod spreds över trottoarerna. Samtidigt slogs telefonlinjer ut och mobilnätet rasade en kort stund när oroliga människor försökte kontakta familjer och vänner.

Dödssiffran har under dagen stigit i omgångar. Först talades om sex döda – nu är siffran uppe i minst 46 dödsoffer. De lokala myndigheterna talar dessutom om ett 150-tal skadade.

Kopia av Triumfbågen

Den ena explosionen inträffade på en parkering vid Gateway to India. Det välbesökta monumentet är en kopia av Triumfbågen och ligger alldeles vid havet i turistdistriktet Colaba i södra Bombay. Efter marmortemplet Taj Mahal i Agra är det Indiens mest kända landmärke. Normalt vistas där många turister, både utländska och inhemska.

Aftonbladet talade i eftermiddag med en anställd vid ett budgethotell några hundra meter från monumentet.

– Nästan alla glasrutor på hotellet Taj Mahal alldeles bredvid blåstes ut. Jag var borta vid explosionsplatsen, sa han.

– Det var förvridna bilvrak och fullt kaos. Men förutom hotellet klarade sig intilliggande byggnader utan större skador.

Försöker kontakta svenskar

UD:s pressjour säger till aftonbladet.se:

– Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade eller döadade svenskar. Ambassaden undersöker det och försöker få kontakt med svenskar på plats.

Turistsäsongen har inte kommit i gång på allvar, men backpackers samlas året runt på platsen och den svenska ambassaden står i kontakt med polisen för att utröna om någon svensk skadats.

Andra bomben vid juvelmarknad

Inom någon kilometers radie söder om monumentet ligger de flesta av Bombays turisthotell och flera västinspirerade restauranger. Alldeles intill monumentet ligger lyxhotellet Taj Mahal, Indiens mest berömda. Därifrån utgår huvudgatan Colaba Causeway som sträcker sig flera kilometer söderut och kantas av oräkneliga butiker, restauranger och gatuförsäljare. Från Gateway to India avgår också båtar till Elephanta Island, en av Bombays få verkliga turistattraktioner.

Den andra bilbomben exploderade vid den välkända juvelmarknaden Zaveri, cirka fyra kilometer norr om Gateway to India.

Simi är ansvariga

Indiens biträdande premiärminister Lal Krishna Advani pekar nu ut den förbjudna gruppen Studenters islamiska rörelse (Simi) som misstänkta.

– Sedan november förra året har Bombay upplevt ett antal attacker och i nästan samtliga fall har den inblandade organisationen varit Simi, säger han, enligt AFP/TT.

– Simi har agerat tillsammans med Lashkar-e-Taiba och den pågående utredningen kommer att avslöja om dessa organisationer ligger bakom dagens explosion.

Indien har förbjudit Simi och fängslat flera av dess radikala ledare. De indiska myndigheterna beskyller också den islamistiska gerillagruppen Lashkar-e-Taiba för de flesta attackerna mot dess trupper i den indiska delen av Kashmir.

Mattias Lundell, Hans Österman