Danska soldater i Irak sköt mot civila

En dansk och två irakier dödades

NYHETER

KÖPENHAMN (TT-RITZAU)

Kritiska röster hörs nu i Danmark sedan det avslöjats att det som militären har hävdat var en eldstrid i Irak sannolikt bestod i att danska soldater sköt mot obeväpnade fiskare. En dansk och två irakier dödades av kulorna.

-Den danska militären skulle ha låtit bli att ge intryck av att det var tal om en eldstrid när det i själva verket handlade om obeväpnade fiskare, säger Sören Söndergaard som är försvarstalesman för Enhedslisten.

Först rapporterades det att 34-årige Preben Pedersen vådaskjutits under en eldstrid som brutit ut under rutinpatrullering i Basra förra veckoslutet. Även två irakier dog i skottlossningen.

Men i söndags rapporterade dansk tv att Pedersen sannolikt blev skjuten av sina kamrater som misstog honom för en tjuv. De irakier som danskarna tog för tjuvar var obeväpnade fiskare, uppger TV2:s Nyhederne.

Fiskarna berättar för TV2 att all kommunikation spårade ur när danskarna med orden ''Ali Baba'' anklagade irakierna för att vara tjuvar.

Det danska lägret har bett den drabbade byn om ursäkt och inlett förhandlingar om ersättning för dödsskjutningarna.

-Det verkar som om de danska soldaterna i Irak inte är tränade för den uppgift de har kommit ned till, säger Sören Söndergaard som anser att danskarna inte bör lämna sin bas utan tolk.

TT-Ritzau