Kolla himlen – nu syns Mars

1 av 2 | Foto: REUTERS
Ett litet stenigt klot som är ungefär hälften så stort som jorden. Planetens ellips ökar och blir mer utdragen och därmed också smalare - därför kan vi i dag se den med blotta ögat.
NYHETER

Passa på att ta en titt på Mars. I morgon kommer nämligen planeten att vara närmare jorden än den varit på 60 000 år.

Vartannat år är den synlig för oss jordbor, den röda planeten. Nu är det dags igen och Mars kommer i morgon närmare jorden än den gjort sedan förhistorisk tid. Men redan i kväll går det att se Mars på himlen.

- Åtminstone en vecka till är Mars synlig från jorden, säger Mauritz Andersson, amatörastronom från Uppsala.

Livlös öken

Något liv finns det förmodligen inte på Mars men väl sand och öknar, som med teleskop kan studeras närmare. För teleskop behövs, enligt Mauritz Andersson.

- En vanlig kikare räcker inte långt, man skulle inte se några detaljer. Det skulle vara som att se på en enkrona från 200 meters avstånd.

Orsaken till att Mars nu är närmare än på mycket länge har att göra med de elliptiska banorna berättar Ola Karlsson vid institutionen för Astronomi och fysik för aftonbladet.se.

Mars ellips ökar och blir mer utdragen och därmed också smalare vilket gör att det kortaste avståndet till solen blir kortare.

Mars bana går utanför jordens. Just nu är jorden längst bort från solen i sin bana, medan Mars är så nära solen den kan komma.

Fjärde planeten från solen

Anna Lindström