Flickor våldtogs på Finlandsbåt

13-åring tvingades till samlag av 19-årig man

1 av 2 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
LÅSTES IN I HYTTEN Två unga flickor, 13 och 14 år, har anmält att de blivit våldtagna på M/S Gabriella. Tre män i 20-årsåldern låste in sig med flickorna och förgrep sig på dem. Männen är anhållna, men polisen har än så länge bara fått tag i en av dem.
NYHETER

Inför ögonen på sina jämnåriga väninnor våldtogs den 13-åriga flickan av en 19-åring.

Mannens två kamrater såg på - och våldförde sig på en av flickans väninnor.

De tre männen hade stängt in sig med de unga tonårsflickorna i en hytt längst ner på Finlandsfärjan Gabriella.

19-åringen sitter anhållen för våldtäkt, hans två kamrater, i samma ålder, anhölls i går i sin frånvaro och söks av polis. Deras föräldrar har underrättats.

Det handlar om en fullbordad våldtäkt av 13-åringen där bevisningen och misstankarna är mycket starka. Hennes ett år äldre väninna ska även hon ha utsatts för en våldtäkt.

- De andra två männen i hytten har använt händerna när de våldförde sig på väninnan. En tredje flicka i sällskapet blev vittne till övergreppen, men slapp själv bli offer, säger Lars Thurfjell, stationsbefäl på Södermalms polisstation i Stockholm.

Smög sig ombord

Enligt M/S Gabriellas kapten, Reino Sundell, smög sig de tre svenska flickorna ombord på fartyget utan föräldrar, pengar eller biljetter. De skulle ta sig till ett sommarställe som 13-åringens familj har på Åland.

På Ålands hav förvandlades flickornas busstreck till en mardröm.

Det hela började i lördags, när personalen på färjan M/S Gabriella fick ett samtal från polisen i Mariehamn på Åland.

- Vi fick veta att vi troligen hade tre förrymda flickor i 13-årsåldern ombord. Polisen undrade om vi kunde vara så snälla och leta reda på dem, säger Reino Sundell.

Flickorna hittades i en av fartygets salonger. Reino Sundell ringde polisen i Helsingfors för instruktioner.

- De sa att vi inte fick låsa in flickorna men att vi skulle ta med dem tillbaka till Sverige, säger han.

Lämnades de ensamma?

- Vi gav dem en hytt och möjligheter att äta mat. Mer än så kunde vi inte göra. Vi hade inte resurser att skydda dem.

Pekade ut 19-åringen

Flickorna delade på en liten hytt längst ner i fartyget. Strax före sju i går morse larmade två av dem receptionen och berättade om våldtäkterna.

Fartygets vaktpersonal kunde gripa den utpekade 19-årige svenske mannen, som placerades i en cell innan han greps av polisen.

19-åringens två kamrater lyckades av allt att döma lämna fartyget i Stockholm. De anhölls i går i sin frånvaro och söks nu av polisen.

En övervakningskamera har fångat vad som hänt i korridoren utanför flickornas hytt och bilderna har lämnats till polisen.

4 anmälningar om våldtäkt i år

Olle Castelius, Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM