Attentaten ett försök att uppmuntra religiösa kravaller

NYHETER

Asfalten i Bombay färgades röd och Indien pekade direkt ut muslimska fundamentalister som skyldiga.

Stämmer det finns bara två rimliga tolkningar till terrordåden.

Bomberna är ett försök att uppmuntra religiösa kravaller.

Dåden ska lägga krokben för försoningen mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan.

Få städer har drabbats så hårt som Bombay av terrorism den senaste tiden. Åtta sprängdåd på ett år. Med närmare 50 döda och 140 skadade var gårdagens det värsta.

Indiens regering pekade snabbt ut de skyldiga: Simi, Student Islamic Movement, möjligen i samarbete med en annan militant islamistisk grupp, Lashkar-e-Toiba. De ligger enligt regeringen bakom årets terrorvåg.

Oroande möjlighet

Motivet finns att hämta i en riven muslimsk moské i orten Ayodhya, en helig plats för hinduer och muslimer. Moskén förstördes 1992 och sedan dess har extrema muslimer sökt hämnd.

Terrordåden i Bombay inträffade samma dag som en expertgrupp la fram en rapport om att det låg ett hindutempel på platsen innan moskén byggdes.

Ett resultat som retar muslimerna.

Målet för de två utpekade grupperna är att få Indiens 140 miljoner muslimer att resa sig och hämnas alla oförrätter man anser sig vara utsatt för.

Några bevis för att de två rörelserna ligger bakom terrorvågen har regeringen dock inte presenterat. Det finns också en annan - och för omvärlden mer oroande - möjlighet.

Gårdagens bomber skiljer sig från tidigare dåd på flera punkter.

En av bomberna var placerad vid ett turistmål. Det tyder på att måltavlan var utlänningar. Den andra i stans finanskvarter. Bombay är Indiens finanscentrum.

Två bomber exploderade med några minuters mellanrum. En taktik som enligt experter uppvisar klara likheter med al-Qaida-inspirerade dåd som exempelvis sprängningen på Bali.

Nytt samarbete

I fallet Bombay finns ett scenario som återstår att bevisa men som är fullt möjligt.

När USA kastade ut al-Qaida ur Afghanistan flydde många till Pakistan. En del började samarbeta med pakistanska extremister som slåss för att Kashmir ska tillhöra Pakistan. Gränsen mot Indien är långtifrån vattentät.

Det är tänkbart att al-Qaida-element etablerat kontakt med muslimska organisationer i Indien och hjälpt dem genomföra gårdagens terrordåd.

Försöken att dämpa fientligheten mellan Indien och Pakistan ligger inte i al-Qaidas intresse. En försoning drabbar de många extrema muslimska rörelserna i

Pakistan.

Desto viktigare för omvärlden att undvika ett kärnvapenkrig i en av världens farligaste konflikter.

Wolfgang Hansson