Fredrik Reinfeldt till attack mot nej-sidan

Drar parallell med reklamblad från Sverige- demokraterna

1 av 2
”Nej-sidan låter som Sverige-demokraterna.” Moderaten Fredrik Reinfeldt tog fram storsläggan när han jämförde nej-sidans argument med Sverigedemokraternas i går. Miljöpartiets Peter Eriksson är kritisk: - Det är tragiskt, säger han om Reinfeldts inlägg.
NYHETER

Ja-sidans Fredrik Reinfeldt spetsar nu sina EMU-argument:

- Nej-sägarna har samma argument som Sverigedemokraterna.

- Helt sjukt, säger miljöpartiets Peter Eriksson.

I går hade ja-sidan möte på Sergels torg i Stockholm. Att det inte är många dagar kvar till EMU-valet börjar märkas. Moderaternas Fredrik Reinfeldt passade på att säga vad han tycker om nej-sidans argument:

- Nej-sägarna har samma argument som Sverigedemokraterna. Och man vill väl inte hamna i samma gäng som dem.

Vad vill du säga med det?

- Jag har fått hem reklam i min brevlåda från Sverigedemokraterna. Jag har läst ur det när jag har rest runt och hållit möten och frågat åhörarna vilka de tror det är som står bakom. Då har de svarat till exempel centern.

- Jag vill utfärda en varning till dem som tänker rösta nej. Man kan hamna i dåligt sällskap med en dragning åt självgod nationalism. Den europeiska sjukan har lett till förfall och krig i århundraden, säger Reinfeldt.

"Det är tragiskt"

Hans uttalande får skarp kritik.

- Det är tragiskt. Ett sjukt agerande. Och det är extra tragiskt att det är den tilltänkta efterträdaren på moderaternas partiledarpost, säger Peter Eriksson (mp) och fortsätter:

- Det är ju den typen av argument man använder inom extremhögern. Det här gör ju att han efterliknar dem.

Centerns Göran Hägg-lund suckar innan han säger:

- Jag kan förstå om moderaterna känner sig trängda. Men allvarligt, det här är bara tröttsamt. Det var inte vi som hade problem i valstugorna i höstas.

Sahlin sågar

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt talade delade Mona Sahlin (s) ut flygblad. Sahlin påpekar att hon inte hörde Reinfeldts tal även om hon var på plats men hälsar via sin pressekreterare Camila P Buzaglo:

- Jag skulle själv aldrig uttryckt mig så. Det finns andra sätt att uttrycka att deras argument är dåliga.

Om 19 dagar är debatten över. Vems argument som biter? Det får vi se då.

Ja-sägaren Reinfeldt tror att det blir nej:

- Om folk inte förstår vad det innebär om det blir ett nej, så kommer de att rösta nej. Många verkar tro att inget förändras då.

Alexandra Forslund

ARTIKELN HANDLAR OM