Spädbarn dog vid kejsarsnitt

Läkare kritiseras efter pojkes död

NYHETER

HELSINGBORG

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot omhändertagandet av ett spädbarn på Helsingborgs lasarett för två år sedan.

Läkarna kunde inte rädda pojkens liv efter ett akut kejsarsnitt. Enligt Socialstyrelsen kunde kanske utgången ha blivit en annan om läkarna snabbt vidtagit korrekta åtgärder.

Utredningen efteråt har visat att samarbetet mellan underläkaren som först tog hand om barnet och bakjouren på sjukhuset inte fungerade. Enligt underläkaren fungerade det varken i telefon eller på plats på sjukhuset.

Socialstyrelsen kritiserar bakjouren för att han inte tog sitt fulla ansvar för vården av barnet och för att han inte gav underläkaren tillräckligt stöd. Bakjouren borde ha konsulterat experter vid neonatalavdelningen på Lunds universitetssjukhus eftersom han själv inte kunde tillräckligt mycket om neonatalvård, anser Socialstyrelsen.

Den kritiserade läkaren har å sin sida framhållit att det var mycket som inte fungerade på avdelningen den aktuella natten. Bland annat saknades bloduppvärmare och en kuvös krånglade.

Socialstyrelsen pekar vidare på brister i journalföringen, provtagningen, hanteringen av provsvar och medicintekniska produkter.

Omhändertagandet av akut sjuka nyfödda barn på sjukhuset har tidigare kritiserats av Socialstyrelsen. Därför pågår för närvarande en översyn verksamheten, skriver Skånska Dagbladet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM