DNA-prov friar misstänkta för Helén-mordet

Männen satt häktade för flickmordet – nu kräver de skadestånd

NYHETER

KRISTIANSTAD

De två män som suttit häktade för att ha mördat och rövat bort tioåriga Helén Nilsson från Hörby 1989 frias från misstankarna. Det står klart sedan resultatet från DNA-analysen av sperma som skickats till England blivit klart.

Laboratoriet som utfört analyserna lyckades fastställa en DNA-profil av en liten mängd sperma som fanns på flickans kropp. Denna profil utesluter de två män som varit misstänkta för mordet sedan förra hösten.

Förundersökningen mot de båda männen, som är i 35-årsåldern, läggs nu ner, enligt uppgift från chefsåklagare Pär Andersson i Kristianstad.

Den fastställda DNA-profilen ska också jämföras med prover från andra män som tidigare varit misstänkta i utredningen.

Brott kan inte styrkas

Chefsåklagare Pär Andersson kommer att lägga ner förundersökningen mot de båda männen omedelbart. Han tycker inte att det finns någon anledning till självkritik när det gäller utredningen.

– Provsvaret visade att de här två killarna kan uteslutas som lämnare av sperman. Min motivering till att lägga ner förundersökningen är att brott inte kan styrkas, säger Pär Andersson till TT.

– Det fanns många olika uppgifter och omständigheter som talade emot de två. Jag kan fortfarande inte säga att de är oskyldiga till gärningen, fortsätter han.

Betyder det att du tror att de båda samt ytterligare personer kan ha varit inblandade i dådet?

– Det går inte att utesluta att det är så. Men det är ju en spekulation, säger Andersson.

Nu fortsätter polisen utredningen med DNA-profilen som stöd. Förutom att jämförelser ska göras mot ett tiotal män så ska profilen stämmas av mot befintliga DNA-register.

Hittades i skogsdunge

Den tioåriga flickan rövades bort från Hörby under kvällen den 20 mars 1989. Hon hade stämt träff med några kamrater utanför en affär men dök aldrig upp. Sex dagar senare upptäcktes hennes döda kropp i en skogsdunge norr om Tollarp, ungefär 2,5 mil hemifrån.

Flickan hade utsatts för sexuella övergrepp innan hon blev mördad.

Genom åren har ett tiotal än pekats ut som tänkbara mördare, däribland seriemördaren Thomas Quick. De två män, 35 och 36 år gamla - som nu frias - greps i slutet av oktober förra året. Några dagar senare häktades de, mot sitt nekande, som på sannolika skäl misstänkta för mord och människorov. Några dagar före jul släpptes de ur häktet i avvaktan på analyssvar.

De två män som nu frias från misstankarna kommer att begära ett stort skadestånd av staten.

-Ett tretton år gammalt mord som plötsligt väcktes till liv och som fick hela Sverige att engagera sig satte så klart fokus på de misstänkta. Det massmediala intresset har i stort sett saknat motstycke i svensk rättshistoria, säger advokat Göran Winblad, som försvarar den yngre av de två männen.

Winblad berättar för TT att han tog kontakt med sin klient så fort han fått beskedet av åklagaren på tisdagen.

-Han sade att det var väntat eftersom han hela tiden hävdat att han är oskyldig. Samtidigt känner både han och jag en viss lättnad över att det har blivit ett slut på det här, fortsätter Winblad.

Hur stort skadestånd de två kommer att kräva är ännu inte klart. Först om ett par veckor tror Winblad att de ska ha kommit fram till ett belopp.

-Det har givetvis varit tungt för min klient. Summan kommer att ligga betydligt över vad som skulle utgått för ett mer ordinärt fall, säger Winberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM