Tervetuloa, Victoria!

Rojalistisk yra mötte kungafamiljen på statsbesök i Finland

Foto: mattias carlsson
TERVE! Svenske kungen vinkar till republiken Finland. Bredvid honom kronprinsessan Victoria, drottning Silvia, Finlands president Tarja Halonen och Pentti Arajärvi.
NYHETER

HELSINGFORS

Kronprinsessan Victoria är tillbaka i Finland.

Sjuårsjubileet av sitt första officiella statsbesök firade hon med att ta grannlandet med storm – igen.

Foto: mattias carlsson
I Finland har det rått rena Vickan-feber inför det svenska statsbesöket. I dag, tisdag, anlände Victoria, kungen och Silvia till Helsingfors.

Den 28 augusti 1996 anlöpte kungen, drottningen och kronprinsessan Packhuskajen i Helsingfors med HMS Carlskrona. Det var Victorias första statsbesök och hon tog Finland med storm.

Nästan på dagen sju år senare var det dags igen. Vid halvtiotiden i förmiddags lade HMS Visborg till vid Packhuskajen och kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan togs emot med pompa och ståt.

Vid förra besöket charmade Victoria som proffsig nybörjare, i dag som rutinerat proffs. I en rosa, elegant dräkt hälsade hon med glimten i ögat på alla höga ämbetsmän som tog mot den svenska delegationen.

Statsbesöket inleddes med en vacker mottagning hos president Tarja Halonen. Gåvor utbyttes mellan kungafamiljen och presidenten.

Statsbesöket fortsatte med en rörande kransnedläggning vid Hjältekorset och marsalk Mannerheims grav. Kungen, Silvia och Victoria hedrade de 15 000 soldater som stupade i finska vinterkriget och de totalt 50 000 finländare som miste livet i andra världskriget.

Vid en speciell ceremoni vid Sandudds begravningsplats hedrades också alla de svenska frivilliga som föll under kriget.

I eftermiddag fortsätter statsbesöket. Kungen och drottningen åker till ett småföretagarseminarium, arrangerat av Sveriges exportråd och dess finska motsvarighet Finpro. Därefter besöker kungaparet den finska riksdagen och talmannen.

För kronprinsessans del fortsätter dagen med ett skräddarsytt program. Victoria öppnar en fotoutställning i Sanoma-koncernens byggnad och fortsätter därefter till ett besök på tidningen Helsingin Sanomats redaktion.

Före kvällens stora galamiddag på slottet, där kungen, drottningen och kronprinsessan tas emot av president Halonen, hinner Victoria dessutom med en författarträff på Akademiska bokhandeln i centrala Halsingfors. Bland deltagarna märks exempelvis den svenske historikern och författaren Peter Englund.

Mattias Lundell, Daniel Nyhlén