Höganrikat uran hittat av FN i Iran

Farhågor för att landet försöker utveckla kärnvapen

NYHETER

FN-inspektörer har hittat spår av höganrikat uran i Iran.

Det uppger källor till nyhetsbyrån AP.

På nytt väcks nu farhågorna om att landet försöker utveckla kärnvapen.

Det internationella atomenergiorganet IAEA förbereder just nu en rapport om situationen i Iran. Enligt en högt uppsatt FN-diplomat innehåller rapporten ett mycket uppseendeväckande fynd.

Källan säger till nyhetsbyrån att FN-inspektörerna hittat spår av höganrikat uran i en upparbetningsanläggning i Natanz i Iran. Och fyndet oroar FN-organet.

”Bara spår efter radioaktivt avfall”

Iran hävdar att det handlar om spår efter radioaktivt avfall. Men diplomaten säger att rapporten visar att nya inspektioner krävs vid anläggningen, liksom en större genomgång av landets atomprogram.

– Rapporten visar att det kan handla om radioaktiv kontamination, som Iran hävdar. Men det krävs mycket arbete för att bedöma hur sannolikt det är, säger källan.

USA har tidigare vid upprepade tillfällen anklagat den iranska regimen för att försöka utveckla kärnvapen. Nu väcks dessa farhågor på nytt.

De tidigare misstankarna fick IAEA:s chef Mohamed El-Baradei att resa till Iran i februari i år. Atomenergiorganet uppgift är att undersöka om avsikten med Irans atomprogram är civilt och fredligt eller om det finns en risk för att landet försöker utveckla kärnvapen.

FN bekymrat

FN-organets talesman Mark Gwozdecky säger i eftermiddag att IAEA fortfarande är bekymrat över Irans kärnkraftsprogram.

– Det återstår ett antal ouppklarade frågor särskilt vad gäller Irans anrikningsprogram som behöver ett snabbt svar, sa Gwozdecky, enligt TT.

– Fortsatt och utökat samarbete och full öppenhet från Irans sida är väsentliga om vi ska lyckas lösa dem, sade han.

Det finns dock positiva besked i rapporten. Enligt Reuters slår IAEA – i den hemliga rapporten – fast att Iran de senaste månaderna förbättrat samarbetet.

Men IAEA understryker i rapporten att man inte kan utesluta att Iran anrikar uran. I den hemliga handlingen står det:

"Kompletterande arbete behövs för att dra slutsatser om Irans uttalanden om att det inte förekommer någon urananrikningsaktivitet i landet."

Mattias Lundell