EMU-ja lockar fram svarta pengar

NYHETER

Anmälningarna om penningtvätt har hittills i år ökat med 25 procent.

  Och införs euron i Sverige väntar rusning efter kapitalvaror och fastigheter. Undangömda kronor måste användas för att inte bli värdelösa.

  - Vi ser ett ständigt ökande antal anmälningar om misstänkt penningtvätt, säger finanspolisens chef Jochum Söderström till TT.

När stora delar av övriga Europa beslutade att gå över till euro blev det snabbt fart på handel med kapitalvaror och fastigheter.

  Efterfrågan på hus längs den franska sydkusten nådde oanade prisnivåer. Utan att blinka kunde kapitalstarka köpare betala 100-tals miljoner kronor - kontant.

  En fransk rapport till den franska nationalförsamlingen pekade för ett år sedan ut Cote d'Azur på franska Rivieran som en plats för penningtvätt.

  Lyxbilar, konst, antikviteter och annat dyrt betalades - också kontant - över disk i alla euroländer.

Högkonjunktur

  - Det kommer att bli en högkonjunktur för kapitalvaror också här, säger Jochum Söderström.

  - Kontanterna kommer att komma fram ur madrassen eller var de nu finns undanstoppade, fortsätter han.

  Under årets första sex månader har finanspolisen tagit emot över 4 700 anmälningar om misstänkt penningtvätt. En ökning med 25 procent jämfört med samma tid förra året. Men trenden har varit densamma under senare år.

  - Det finns gott om äldre som bokstavligen har pengarna i madrassen, men också kontantbaserad brottslighet, allt från rånverksamhet till svarta löner, säger Jochum Söderström.

80 miljarder

  Lågt räknat, med Internationella valutafondens beräkningar som utgångspunkt, omsätter den svenska penningtvätten cirka 80 miljarder kronor om året enligt finanspolisens beräkningar.

  Viljan att växla till sig euro redan i dag tycks vara stor. Regelverket säger att alla inväxlingar av 110 000 kronor eller mer ska anmälas till finanspolisen.

  - Men egentligen finns ingen undre gräns. Inväxling av många lägre belopp som tillsammans blir stora summor ska också anmälas, säger Jochum Söderström.

  Bilhandeln och andra som handlar med kapitalvaror har också anmälningsplikt när de får in stora kontantbelopp.

  Anmälningarna ökar, men få av dem - ett 40-tal fall om året - leder till ordentliga förundersökningar. Maxstraffet är sex års fängelse.

Kronan giltig till 2016

  När Europa införde euron blev det högkonjunktur också för falskmyntare. Euron var ny och okänd.

  - Det gick till och med för en del att trycka upp falska 1 000-eurosedlar och kränga dem, trots att eurons största sedel är 500 euro, säger Jochum Söderström.

  Blir det ett svenskt ja inleder finanspolisen omedelbart arbetet med att förbereda övergången. Ett ja till euron den 14 september, innebär ett genomförande 2006.

  - Det går då inte att handla för kronor, men de kan växlas in i tio år till, säger Jochum Söderström.

  Därmed finns det gott hopp om att få växla in gamla fasters efterlämnade förmögenhet, gömd i syltburken, ännu långt efter eurons införande.

Anders Lignell/TT