"Hundar kan inte oroa sig i förväg eller gräma sig efteråt"

Läs hela chattet med hundpsykologen Marie Hansson.

NYHETER

leia säger: hej! har en hund på 3 år som har börjat m en konstig sak....varje gång jag ska gå ut m henne springer hon och gömmer sig och vill inte följa med...men så fort någon annan ska gå ut m henne går det jätte bra....varför gör hon så...det har inte hänt nåt spec på våra promenader.

Marie Hansson säger: Det kan vara flera olika saker.Det som slår mig först är att det faktiskt kan vara smärta, till exempel i nacken eller i halsen när man får på sig halsbandet. Att en hund väljer att reagera på ett sätt för bara en familjemedlem kan bero på att den har olika relationer med olika personer. Det kan vara ett tecken på förtroende för dig att hon visar att hon inte känner för att gå ut medan hon mera plikttroget följer en annan. Bär hon halsband?

Voffvoffvoff säger: Hur påverkas hunden av en deppig husse/matte?

Marie Hansson säger: Den påverkas absolut. Ju känsligare och mer lyhörd hunden är, ju starkare relation den har till sin husse eller matte, desto starkare reagerar den på alla humörskiftningar.

demi säger: vad gör jag med min hund som skäller helt rabiat när hon ser andra hundar?

Marie Hansson säger: Gå till en hundpsykolog för du behöver utreda orsaken. Men tills vidare kan du försöka avleda med att till exempel sätta en hand framför ögonen på hunden så att den inte ser eller ta fram godis och belöna om den tittar åt ett annat håll.

vovsingen säger: kan man få prozac om man är ledsen hund?

Marie Hansson säger: Jag vet faktiskt inte. Det är ett medicinskt område. Prata med din veterinär.

grimmy säger: Min hund skäller på nätterna, jag tror han är lite mörkrädd, vad kan jag göra för honom så han känner sig lugn? Vill inte ha honom i sängen.

Marie Hansson säger: Hundar ser väldigt bra i mörker. Jag tror snarare hunden har tråkigt eller känner sig ensam. Den är ett flockdjur och tycker det är naturligt att man är tillsammmans jämt. Vill man inte det får man lära den det succesivt. Pröva med en hundsäng bredvid sängen.

Tysta_Hjärtan säger: Upplever en hund alla känslor som vi också går igenom..sorg, ängslighet, glädje osv ?

Marie Hansson säger: Ja, de upplever många känslor. Skillnaden är att de lever i nuet, de kan inte oroa sig i förväg eller gräma sig efteråt, till exempel. Viktigt är också att inte belasta dem med typiskt mänskliga företeelser som svartsjuka, att skämmas och dylikt. För om du gör det kan en tillrättavisning kännas väldigt fel för hunden för det förutsätter att den vet vad den nyss har gjort.

Åsa säger: Hej. Har en 9 årig hund som är sjukligt rädd för smällar. Började med fyrverkerier men nu kan hon bli paralyserad i timmar bara av en liten smäll som vi människor knappt hör. Vad kan man göra? Hennes hjärta lär ju inte bli bättre med åren...

Marie Hansson säger: Det kan behövas utredning hos hundpsykolog för att ta reda på om det finns bidragande orsaker som du kan behandla. Kanske har hon ont i öronen. Men idag finns faktiskt enkla metoder att träna ljudrädda hundar.På mitt förlag som du hittar på www.jycke-tryck.se finner du en cd-skiva med ljud. Spela den på extremt låg volym, öka undan för undan. Träna varje dag. Ibland räcker det med ett par veckors träning.

pelle säger: min hund hoppar alltid när det kommer någon mot oss vad göra?

Marie Hansson säger: Hunden hoppar av artighet för att den vill hälsa mot någons ansikte. Träna andra personer att inte uppmärksamma hunden när den hoppar. Använd gärna godis som hunden får när den själv kommer underfund med att sätta sig. Om man inte säger "sitt" lär den sig fortast. Den älskar att göra det den kommit på själv.

Voffvoffvoff säger: Vilka fysiska symptom kan man se på en hund som mår dåligt psykiskt (deppig)?

Marie Hansson säger: I blicken läser man det mesta. I vissa fall kan hunden få sämre aptit och verka hängig. En hund som mår dåligt psykiskt kan också vända sig utåt och bli väldigt besvärligt.

selma säger: vilket är det bästa sättet att få en valp att sluta bitas?

Marie Hansson säger: Med tanke på att valpen liksom det lilla barnet använder munnen som ett redskap att lära sig vad omgivningen är får man ha litet tålamod. När mjölktänderna byts vid cirka fem månaders ålder får man också räkna med att det blir värre med bitbehovet. Det viktiga är att inte dramatisera och hetsa upp sig för då kan hunden ta det som kamplek. Aktivera den med nyttiga upplevelser för att få valpen mentalt tillfredsställd och trött.