Svanberg/Lindh nytt radarpar för euro-ja

Ericsson-chefen och utrikesministern varnar för lägre tillväxt och sämre sysselsättning

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg och utrikesminister Anna Lindh höll presskonferens i dag för att varna för ett nej i folkomröstningen
NYHETER

Socialdemokraterna och näringslivet hjälps nu åt för att försöka vända opinionen till ett ja i euro-folkomröstningen.

Utrikesminister Anna Lindh och Ericssons vd och koncernchef Carl-Henric Svanberg varnade på tisdagen för lägre tillväxt och sämre sysselsättning vid en nejseger, och statsminister Göran Persson applåderade.

Från ja-fackligt håll instämde Metalls ordförande Göran Johnsson.

Lindh och Svanberg satt sida vid sida på en pressträff i Stockholm och beskrev hur de för en vecka sedan börjat kommunicera för att få ut ett varningens ord inför folkomröstningen: På fem, tio års sikt finns risk för lägre ekonomisk tillväxt och färre investeringar om nejsidan vinner. Följden blir mindre resurser för fortsatt välfärd.

Båda försäkrade att det inte handlar om skrämselpropaganda:

- Jag vill beskriva vad som händer i en företagslednings huvud då man överväger var man ska lägga ny produktion, sade Svanberg. Jag är orolig för att effekten över tiden skulle bli negativ för Sverige.

Storkapitalet?

Statsministern gav eldunderstöd från ett kampanjbesök i Skövde:

- Om ett amerikanskt eller asiatiskt företag söker sig till Europa väljer man inte Sverige om vi står utanför EMU, sade han. Det skulle exponeras för en valutarisk.

Lindh medgav att det är mycket ovanligt att en s-minister går ut gemensamt med ett storföretags vd och agerar för att människor ska rösta på ett visst sätt. Men hon räknade inte med intern kritik för att ha lierat sig med "storkapitalet":

- Nej, de vet att vi har och kommer att ha olika åsikter i många frågor, men det är viktigt att samarbeta när vi har ett gemensamt intresse av att det går bra för Sverige, sade Lindh till TT.

Snabb kritik

Men strax efter pressträffen tog Handels Stefan Carlén, ledande i Socialdemokrater mot EMU, till storsläggan.

I ett uttalande kallade han utspelet för skrämselpropaganda och ett lågvattensmärke i jasidans försök att få folk att rösta ja. Det är en skandal att Anna Lindh "sänker sig till detta".

Litet senare påpekade centern för TT att Ericsson i en enkät i Svenska Dagbladet i våras sade att svensk euroanslutning "har ingen större betydelse för oss".

Och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att euron är ett haltande politiskt projekt, som leder till att företag helst lägger produktion utanför eurozonen. Det är bättre för Sverige att stå utanför.

Ericsson?

Men Svanberg hävdade alltså motsatsen. Företagens flyttlass börjar inte genast rulla men Sverige förlorar successivt produktion vid en nejseger:

- Då man bedömer om en produkt ska utvecklas i svenska, tyska eller amerikanska fabriker utgör en liten valuta med svajande kronkurs en risk som måste läggas in i kalkylen.

Han ville inte hota med dramatiska förändringar i Ericsson.

- Vi ändrar inte plötsligt inriktning utan har vår kompetens i Sverige. Men på tio års sikt kan bilden se annorlunda ut även för Ericsson, medgav han.

Både Lindh och Persson försäkrade att det ännu finns goda chanser för en jaseger.

Lillemor Melsted/TT