Rune, 82: Min fru ropade desperat

NYHETER

Rune Wahlberg, 82, räddade förmodligen livet på sin hustru, 84, och hennes väninna, 75.

- Om jag inte varit hemma hade han kunnat slå ihjäl dem, säger han.

Foto: JOEY ABRAITYTE
Rune Wahlberg visar en bild på sin hustru Anna. I går var hon och hennes väninna nära att huggas ihjäl av den svärdbeväpnade 33-åringen.

33-åringen attackerade den 75-åriga kvinnan som han ofta brukade tala med när de möttes i trapphuset. Hon träffades i huvudet av svärdet.

Samtidigt klev Anna Wahlberg, 84, ur hissen på våningen nedanför och hamnade mitt i attacken. Hon träffades av minst ett svärdshugg.

Kvinnorna skrek för sina liv.

- Hon skulle bara gå till Konsum innan vi skulle dricka eftermiddagskaffet, men så hörde jag plötsligt hur hon desperat ropade på mig från trappen, säger Rune Wahlberg.

Panikslagen

Han öppnade dörren och möttes av en blodig syn. Hustrun var panikslagen och tog sig åt armen, och ena örat hade nästan lossnat på väninnan.

Bakom dem kom samurajmannen.

- Han jagade dem med svärdet i högsta hugg och siktade på mig efter att de tagit sig in i vår lägenhet. Jag insåg att jag inte skulle ha någon chans så det var bara att få igen dörren som skydd.

Rune Wahlberg lyckades och då gav 33-åringen sig. De hörde hur han gick ned för trappan.

Förlorade mycket blod

- Det rann så mycket blod och minuterna gick så sakta när vi väntade på ambulansen. Men jag försökte ta hand om dem så gott det gick med handdukar.

Hustrun Anna fördes till S:t Görans sjukhus och opererades direkt till på grund av den kraftiga blodförlusten.

Sent i går fick Rune Wahlberg veta att några senor kapats men att hustrun kommer att klara sig bra efter omständigheterna.

Väninnan fördes till Karolinska sjukhuset. Tillståndet är allvarligt och det är oklart om örat går att rädda, men skadorna är inte livshotande.

Camilla Norström