Svärdmannen högg Anna, 84

Två äldre kvinnor offer när 33-åring löpte amok

Foto: JOEY ABRAITYTE
Rune Wahlberg lyckades stoppa svärdmannen i sista stund. - Han jagade kvinnorna med svärdet i högsta högg och siktade på mig när de tagit sig in i lägenheten, säger han. Rune Wahlberg fick igen ytterdörren framför svärdmannen, som till slut gav sig i väg.
NYHETER

Gång på gång svingade 33-åringen samu-rajsvärdet mot kvinnorna, 84 och 75 år, och högg nästan av ett öra på en av dem.

Han trodde att de var stridsmaskiner och att han är Jan Guillous romanfigur Carl Hamilton som måste stoppa dem.

Foto: HASSE ROSENTHAL
ATTACKERADES I HISSEN Anna Wahlberg klev ut ur hissen och hamnade mitt i svärdattacken. Den 33-årige mannen, som just hade attackerat Anna Wahlbergs väninna, träffade henne med minst ett hugg.

- Jag handlade i nödvärn, säger 33-åringen som anhållits misstänkt för mordförsök.

Efter attacken gick 33-åringen ut på gatan i strumplästen. I näven höll han samurajsvärdet som var nedblodat och fullt av hårstrån. Blicken var stirrig, ansiktet alldeles vitt och vittnen beskriver det som att han verkade befinna sig i något slags trans.

- Jag jobbar inom säkerhetstjänsten och har säkrat byggnaden, sa han gång på gång. Det verkade som om han trodde att han var med i en film, berättar en person som mötte 33-åringen.

Vittnet insåg att något fruktansvärt förmodligen inträffat och följde efter samurajmannen tillsammans med en kamrat.

- Vi vågade inte gå på honom men ville vara säkra på att polisen skulle hitta honom, säger han.

Efter några kvarter greps 33-åringen odramatiskt. Han berättade direkt att han huggit någon eller några personer på Norra Agnegatan och fick följa med polisen tillbaka. I lägenheten hittades ytterligare två samurajsvärd.

Hotade grannarna

Enligt polisen är 33-åringen inte känd för tidigare brottslighet men grannar till honom har berättat för Aftonbladet att han tidigare hotat andra personer i fastigheten.

- De fick springa och gömma sig och det blev inget mer av det, säger en granne.

I går anhölls 33-åringen misstänkt för mordförsök. Han medgav i det inledande förhöret att han huggit kvinnorna men menar att han inte begått något brott.

Under kvällen framkom det att samurajmannen kallar sig nationens hjälte och att han tror att han är Carl Hamilton, det vill säga underrättelseagenten i Jan Guillous bästsäljande romansvit. En av böckerna heter "I nationens intresse".

Mannen mår enligt källor till Aftonbladet mycket dåligt och har förts till Huddinge för rättspsykiatrisk vård.

Sökte själv vård

För två år sedan sökte 33-åringen självmant psykiatrisk vård för att han länge mått dåligt och känt sig deprimerad. Han fick diagnosen alkoholrelaterad störning och vårdades i två veckor på klinik.

Därefter ansökte chefsöverläkaren vid S:t Görans sjukhus om tvångsvård av 33-åringen eftersom han ansåg att mannen led av en allvarlig psykisk störning och kunde vara farlig.

I länsrätten krävde 33-åringen att få släppas fri, men domstolen avslog hans överklagan och beslutade att 33-åringen var i behov av tvångsvård dygnet runt i upp till fyra månader på grund av sitt tillstånd.

Några månader senare genomgick 33-åringen en skilsmässa som enligt uppgift ska ha varit uppslitande för honom.

En orsak till samurajattacken i går eftermiddag kan vara att han inte tagit sina mediciner.

Susanne Nylén, Camilla Norström