Snart återstår bara pajkastning

NYHETER

Skräckpropaganda och svartmålning. Det är det som återstår när alla sakargument har tröskats igenom.

Bered dig på det värsta, väljare.

Foto: MATS STRAND
Detta stod att läsa på en barnvagnsramp i Fisksätra i går. Riktigt så dåliga argument väntar kanske inte i EMU-debatten, tror Lena Mellin.

Folkhumorn har redan fattat galoppen. På en barnvagnsramp i en trappa i Stockholmsförorten Fisksätra står det sprejat "Ja-sidan äter barn".

En överdrift, men med ett korn av sanning. Nyansernas tid är nämligen förbi i euroomröstningen.

Redan använda

Med bara 18 dagar kvar till valet är alla argument redan genomtröskade. Trots en daglig flodvåg av rapporter, framför allt från ja-sidan, finns inget nytt att säga i sak. Allt är redan genomlyst, presenterat och omtuggat.

Så vad återstår då för kampanjmakarna? Inga särskilt välsmakande ingredienser:

Skräckpropaganda. I dag ska vi exempelvis få veta vad som händer med studielånen om Sverige byter till euro.

Eftersom det är ja-sidan som står för rapporten är svaret givet - de blir billigare. Även Norrland får det bättre enligt en annan rapport i dag.

Att rösta nej betyder alltså att det blir sämre. För dem med studielån och för dem som bor i norra Sverige.

En studielånande norrlänning ligger riktigt pyrt till.

Svartmålning. Företrädare för båda sidorna kommer att anklagas för att fara med osanning, tala mot bättre vetande alternativt vara allmänt obegåvade.

Redan nu utmålas mindre felaktigheter i söndagens partiledardebatt i SVT som bluffar av gigantiska mått. Men det kommer att bli värre, var så säker.

Oheliga allianser. Hela euroomröstningen är en enda ohelig allians. Göran Persson (s) kämpar mot miljö- och vänsterpartiet som ingår i regeringsunderlaget. Med sig på ja-sidan har han i stället motståndarna från förra årets riksdagsval, tre borgerliga partier.

Ett bra exempel

Men det bästa exemplet står utrikesminister Anna Lindh för. Hon har slagit sina påsar ihop med Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.

Tidigare har företrädare för s-regeringen uppmanat till bojkott av Ericssons telefoner. Förra året kallades dåvarande vd:n Kurt Hellström till regeringen för att förklara företagens fördelaktiga bonussystem.

Skandaler

Men nu, när regeringen känner att ja-segern står på spel, duger Ericsson. Ganska genomskinligt.

Skandaler. Än så länge har valrörelsen varit befriande fri från skandaler. Men de kan dyka upp en i slutspurten. I så fall planterad, från den ena sidan som vill skada den andra.

Få kommer att ändra uppfattning hur väl kampanjmakarna och deras lobbyister än fixar och tricksar. Men det är inte heller syftet.

Vad det nu gäller är att få dem som funderar på att rösta ja, eller nej, att ta det slutliga steget. De kan avgöra utgången.

Lena Mellin