Kändisarna lockas med lyxmiddagar

Bindefelds fester ska säkra ja-röster

1 av 5 | Foto: LINNÉA FAGERSTRÖM/MATS STRAND/HANNA TELEMAN/TOMMY MARDELL
SKA FÖRA JA-BUDSKAPET VIDARE Alla har de varit på Bindefelts kändisfester. Lena Endre, Richard Hobert, Alexandra Zazzi, Anders Berglund, Anton Körberg och Nina Inhammar. (Bilderna är tagna vid tidigare tillfällen.)
NYHETER

Han är ja-sidans hemliga vapen.

Festfixaren Micael Bindefeld bjuder kändiseliten på lyxmiddagar för ett ja till euron.

Och det är regeringens mingelministrar som serverar argumenten.

Sedan förra hösten har Micael Bindefeld anordnat kändismiddagar för att övertyga skådespelare, Robinsonvinnare, musiker och andra om fördelarna med euron.

Politiker bakom

Bindefeld själv är hängiven ja-sägare. Men det är också Mona Sahlin, Ulrica Messing, Thomas Bodström, Lars Leijonborg och Carl Bildt som stått för argumenten.

- Mitt bidrag är mina kontakter. Jag har varit behjälplig med att ordna möten mellan ja-sidans företrädare och olika opinionsbildare. Det har varit småföretagare, vd:ar, folk från reklambranschen och en del kända personer från mitt nätverk, säger Micael Bindefeld.

Idén var Bindefelds egen. Tanken är att människor med stora nätverk ska föra ja-budskapet vidare.

Notan betald

Notan betalas av ja-sidans kampanjorganisation Sverige i Europa.

- Vi har betalat maten och den tjänst Micael Bindefeld levererat men det här ligger utanför den vanliga kampanjen, säger Birgitta Ed, vd för Sverige i Europa.

Sverige i Europa finansieras av Svenskt Näringsliv. Dessutom har stiftelsen fått 20 miljoner i statliga kampanjpengar.

Bindefelds middagar har gett god utdelning. Skådespelaren Lena Endre, regissören Richard Hobert, Friends frontfigur Nina Inhammar och pojkvännen Anton Körberg, Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi och musikern Anders Berglund är bara några av dem som serverats ja-argument till förrätt och varmrätt.

Bodström på plats

Justitieminister Thomas Bodström var på två middagar i våras.

- Euroomröstningen är den viktigaste frågan vi har i dag och jag försöker vara med och påverka så mycket jag kan, säger han.

Varför är det så viktigt att vinna över kändisar på ja-sidan?

- Det ska du fråga arrangören om. I dag har jag varit på dagis där det var fyra personer och det är nog så viktigt. Varje person är en röst.

Fortfarande velig

I början av sommaren var biträdande näringsminister Ulrica Messing värdinna för en middag för ett tjugotal personer på lyxkrogen Stallmästaregården i Stockholm.

Anders Berglund var en av gästerna.

- Det var en väldigt intressant diskussion även om jag redan hade bestämt mig innan, säger han.

Mona Sahlin har hållit i två middagar. Lena Endre var gäst på en av dem. Men trots att hon fick både kampanjmaterial och middag har hon inte bestämt sig än.

- Nej, jag är fruktansvärt velig fortfarande.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM