Krigsbrott att angripa hjälparbetare

Beslut i FN:s säkerhetsråd

NYHETER

NEW YORK

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som ska öka skyddet för hjälparbetare i konfliktområden. Varje land uppmanas skapa lagar om att den som angriper biståndsarbetare ska behandlas som krigsförbrytare.

Den slutliga versionen av resolutionen har rensats från en hänvisning till ICC, den internationella krigsförbrytardomstolen som USA inte godkänner.

Förslaget, utarbetat av Mexikos med stöd av Frankrike, Tyskland, Ryssland, Bulgarien och Syrien, var i omlopp första gången i april och aktualiserades åter efter bombattacken mot FN:s kansli i Bagdad i förra veckan då 23 människor dödades, bland dem FN-sändebudet Sergio Viera de Mello.

Resolutionen manar världens länder att åtala den som begår brott mot FN-medarbetare och medarbetare i andra bistånds- och icke regeringsstyrda organisationer som arbetar humanitärt.

Den säger att staterna ska stifta lagar som slår fast att våld mot dessa grupper ska behandlas som krigsförbrytelser.

Generalsekreterare Kofi Annan sade inför rådet att det är vars och ens skyldighet att "skydda dem som arbetar under blå flagg och att ställa dem som går till angrepp mot dessa inför rätta".

- Resolutionen har ett budskap till dem som tror att de kan föra sin sak framåt genom att attackera hjälparbetare, sade Annan.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM