Tingsrätten avgör tvist mellan Aftonbladet och Annette Kullenberg

NYHETER

Stockholms tingsrätt ska i tre veckor fundera på om Aftonbladet ska betala en halv miljon kronor till sin förra medarbetare Annette Kullenberg.

Hon lämnade tidningen efter ett uppslitande bråk förra året och domstolstvisten gäller om Aftonbladets ledning inte lyckades hålla tyst om den uppgörelse som träffades.

Bråket på Aftonbladet inleddes med en krönika i mars förra året där Annette Kullenberg, en av tidningens mest namnkunniga medarbetare och tidigare ordförande i Publicistklubben, i starka ordalag beskrev prinsessans Madeleines festande och svenska mediers knästående inställning till kungahuset.

Krönikan skrevs dock om och tonades ner av Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

-Annette hade tagit i lite för mycket och det korrigerade jag, förklarade han på onsdagen inför Stockholms tingsrätt och tillade att han nu i efterhand ångrar sig: krönikan borde lyfts ut i sin helhet.

I september förra året dök det upp artiklar i branschtidningen Resumé som berättade om ursprunget till bråket och att Aftonbladet tvingats träffa en uppgörelse med Kullenberg.

Annette Kullenberg hävdar att tidningen byggt artiklarna på uppgifter från Aftonbladet som därmed har brutit sekretessklausulen. När hon vittnade under ed gjorde hon klart att hon i alla fall inte pratat bredvid mun.

Samma sak sade Anders Gerdin som också gick i god för den handfull personer i Aftonbladets ledning som kände till avtalet. Hans slutsats är att Resumé byggt sina artiklar på spekulationer.

Stockholms tingsrätt ska nu bedöma om det påståendet är rimligt. I potten ligger skadeståndet på en halv miljon kronor plus att den förlorande parten måste betala 135000 kronor i advokatkostnader.

TT